Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Helft meer meldingen over oplichting met trade platformen

Helft meer meldingen over oplichting met trade platformen

Helft meer meldingen over oplichting met trade platformen

16 februari 2022 - door Redactie

De FSMA heeft in 2021 meer dan 1.900 klachten gehad over frauduleuze financiële diensten. Er waren vooral meer meldingen over online tradingplatformen.

In totaal verwerkte de FSMA 1.918 meldingen, waarvan 724 meldingen te maken hadden met frauduleuze platformen om online te handelen. Het gaat daarbij over websites die handel aanbieden in speculatieve financiële producten. Denk hierbij aan het speculeren op de wisselmarkt koersen of de koersen van cryptomunten. 

De werkwijze is steeds gelijkaardig: slachtoffers worden overhaald om geld te storten omdat ze een grote winst beloofd worden. In veel gevallen wordt eerst gevraagd een klein bedrag over te maken, waarna de oplichters hiermee voor de klant een mooie virtuele winst realiseren. Zo worden slachtoffers overtuigd om steeds meer geld te storten, maar wanneer ze daarna hun geld terug eisen, blijkt dit onmogelijk te zijn.

Soms bellen de oplichters met de mededeling dat de slachtoffers jaren geleden een account hebben geopend, waarop nu enkele honderden euro's staan. Om dat geld opnieuw op te vragen moeten de slachtoffers eerst een bedrag overmaken en wat trades doen. Op die manier raken de slachtoffers verstrikt in het net van de fraudeurs.

Bekende Vlamingen

Via valse advertenties op social media proberen fraudeurs ook klanten te werven. In veel gevallen gaat het over inhoud die lijkt op een krantenartikel, waarin een BV vertelt over hoe hij of zij veel geld verdiend heeft door gebruik te maken van een bepaald platform.

Cryptocurrency

Er wordt vaak ingespeeld op de angst om een nieuwe grote trend te missen. Zo worden er aanbiedingen gedaan om te beleggen in cryptovaluta en wordt dit voorgesteld alsof het iets moeilijk is waar gewone beleggers geen toegang tot kunnen krijgen. Er bestaan echter betrouwbare en gereguleerde platformen waarop je bitcoin kunt kopen. Zij zullen klanten nooit op een dergelijke manier benaderen, simpelweg omdat ze geen advies mogen geven. Ze bieden alleen een dienst aan om cryptomunten te verhandelen.

Miljoenen verliezen

Uit cijfers van de FSMA blijkt dat de verliezen in 2021 oplopen tot 25,5 miljoen euro. Dit is echter maar het topje van de ijsberg. Veel mensen durven uit schaamte niet te melden dat ze opgelicht werden.

Blijf voorzichtig

Wanneer je een aanbod krijgt dat te goed is om waar te zijn, dan gaat het waarschijnlijk over fraude. Wil je in zee gaan met een online tradingplatform of een dienst om cryptocurrency te kopen, ga dan na of deze platformen gereguleerd zijn. Dat kan via de officiële instanties. Nederlandse cryptocurrency websites moeten bijvoorbeeld geregistreerd staan bij de Nederlandsche Bank.

De FSMA publiceert ook regelmatig een update aan de lijst van gekende frauduleuze platformen.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.