Je bent hier: Home > Nieuws > Gaan beleggen in 2022

Gaan beleggen in 2022

Gaan beleggen in 2022

25 februari 2022

Het jaar is qua beleggen niet heel goed gestart. De onrust rond de omnikron variant en de eventuele oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn hier mede de oorzaak van.

Een schril contrast met het vorige jaar waarin de aandelen een enorme stijging lieten zien. Dat betekent dus dat de interesse van grote groepen potentiële beleggers is gewekt en dat was ook te zien aan het rendement eind 2021. Voor je begint met investeren is het dan wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je gaat beleggen. Zo is er bijvoorbeeld ineens sprake van een veranderde situatie. Dat betekent dus ook dat dit zijn effect zal hebben op de aandelen. In dat opzicht is het dus de moeite waard om eens wat zaken door te nemen.

Ontwikkeling van de inflatie

De belangrijkste ontwikkeling waar 2022 mee begint, is de inflatie. Het is wel heel belangrijk om te weten dat deze situatie toch wat minder tijdelijk is dan sommige specialisten dachten. Het begon met tekorten aan grondstoffen en andere producten, maar het werkt nu toch wel iets verder door. Dit heeft natuurlijk te maken met de ontwikkeling van de coronapandemie. Is het echt zo dat er nu een nieuwe fase is begonnen? Of is dat op dit moment nog niet aan de orde. Het is belangrijk om je ogen open te houden. Zo trap je niet in de val.

De ontwikkeling op de kapitaalmarkt

Een belangrijke reden waarom 2021 zo gunstig was voor beleggers is dat er op de kapitaalmarkt nog altijd hele gunstige voorwaarden werden aangehouden door de centrale banken. Dit betekende bijvoorbeeld dat er geen strenge eisen aan monetaire ontwikkelingen werden verbonden. Dat had weer als gevolg dat de beurzen tot recordhoogtes door stegen. Zeker voor aandelen gold dit. Het is in 2022 van belang om daar je kansen mee te pakken. Er zijn namelijk hoge rendementen te behalen bij de huidige ontwikkelingen. Daar wil je als belegger van profiteren. Dit gaat misschien wel nog beter dan vorig jaar.

De rol van de bankiers

De centrale bankiers spelen een grote rol op de aandelenmarkt. Sommigen zeggen zelfs dat zij meer invloed hebben dan de bedrijven waarvan de aandelen eigenlijk zijn. Het is dan ook het goedkoop aanbieden van geld door banken, door de rente, die de ontwikkelingen van de beurs meer beïnvloedt dan de ontwikkelingen van de bedrijven. Het is dus belangrijk wat de centrale banken van Europa, de Verenigde Staten en Japan de komende tijden gaan doen. Aan de hand daarvan is ook een goede inschatting te maken van de beurs. Ander beleid kan andere resultaten betekenen.

Inflatie versus rente

De ontwikkeling van de rente zal een grote rol blijven spelen. Het is natuurlijk zo dat de banken graag de aandelenmarkten willen blijven ondersteunen. Dat neemt niet weg dat de inflatie niet te hoog op mag lopen. Dit is wettelijk zo vastgelegd.  De speelruimte die de banken zichzelf gunnen zal een belangrijke rol spelen in wat er mogelijk is. Daarom is kijken naar ontwikkeling van de inflatie één van de belangrijkste dingen die je kan doen als belegger op dit moment.

Hoe doen de bedrijven het?

Tot slot is er natuurlijk nog een logische ontwikkeling waar je als belegger altijd naar moet kijken. Het is altijd belangrijk hoe het bedrijf het doet. Wanneer die het goed doen, dan zal dat vrijwel altijd ook te zien zijn in de koersen van de aandelen. Wel is er een punt van aandacht in de winstverwachtingen. Door de hoge grondstofprijzen wordt winst maken een stuk lastiger voor veel ondernemingen. Het is daarom zeker ook zo dat hele goede jaren zoals in 2021 toch niet zo enorm veel hebben opgeleverd voor het bedrijf als in het verleden. Dat is ook in 2022 weer een punt van aandacht waar je naar moet kijken als belegger.

Zelf versus laten beleggen

Als je besluit om je geld te investeren met de hoop dat het meer waard gaat worden heb je de keuze tussen zelf beleggen of je geld laten beleggen. Je geld laten beleggen noemen we ook wel beheerd beleggen, vermogensbeheer of beleggingsexpert. Welke variant je kiest is afhankelijk van te tijd en kennis die je hebt. Heb je voldoende kennis van de markt en genoeg tijd dan kan je eventueel zelf beleggen, mocht je er minder verstand van hebben is een vermogensbeheerder een welkome toevoeging.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken