Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Gaan beleggen in 2022

Gaan beleggen in 2022

Gaan beleggen in 2022

25 februari 2022 - door Redactie

Het jaar is qua beleggen niet heel goed gestart. De onrust rond de omnikron variant en de eventuele oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn hier mede de oorzaak van.

Een schril contrast met het vorige jaar waarin de aandelen een enorme stijging lieten zien. Dat betekent dus dat de interesse van grote groepen potentiële beleggers is gewekt en dat was ook te zien aan het rendement eind 2021. Voor je begint met investeren is het dan wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je gaat beleggen. Zo is er bijvoorbeeld ineens sprake van een veranderde situatie. Dat betekent dus ook dat dit zijn effect zal hebben op de aandelen. In dat opzicht is het dus de moeite waard om eens wat zaken door te nemen.

Ontwikkeling van de inflatie

De belangrijkste ontwikkeling waar 2022 mee begint, is de inflatie. Het is wel heel belangrijk om te weten dat deze situatie toch wat minder tijdelijk is dan sommige specialisten dachten. Het begon met tekorten aan grondstoffen en andere producten, maar het werkt nu toch wel iets verder door. Dit heeft natuurlijk te maken met de ontwikkeling van de coronapandemie. Is het echt zo dat er nu een nieuwe fase is begonnen? Of is dat op dit moment nog niet aan de orde. Het is belangrijk om je ogen open te houden. Zo trap je niet in de val.

De ontwikkeling op de kapitaalmarkt

Een belangrijke reden waarom 2021 zo gunstig was voor beleggers is dat er op de kapitaalmarkt nog altijd hele gunstige voorwaarden werden aangehouden door de centrale banken. Dit betekende bijvoorbeeld dat er geen strenge eisen aan monetaire ontwikkelingen werden verbonden. Dat had weer als gevolg dat de beurzen tot recordhoogtes door stegen. Zeker voor aandelen gold dit. Het is in 2022 van belang om daar je kansen mee te pakken. Er zijn namelijk hoge rendementen te behalen bij de huidige ontwikkelingen. Daar wil je als belegger van profiteren. Dit gaat misschien wel nog beter dan vorig jaar.

De rol van de bankiers

De centrale bankiers spelen een grote rol op de aandelenmarkt. Sommigen zeggen zelfs dat zij meer invloed hebben dan de bedrijven waarvan de aandelen eigenlijk zijn. Het is dan ook het goedkoop aanbieden van geld door banken, door de rente, die de ontwikkelingen van de beurs meer beïnvloedt dan de ontwikkelingen van de bedrijven. Het is dus belangrijk wat de centrale banken van Europa, de Verenigde Staten en Japan de komende tijden gaan doen. Aan de hand daarvan is ook een goede inschatting te maken van de beurs. Ander beleid kan andere resultaten betekenen.

Inflatie versus rente

De ontwikkeling van de rente zal een grote rol blijven spelen. Het is natuurlijk zo dat de banken graag de aandelenmarkten willen blijven ondersteunen. Dat neemt niet weg dat de inflatie niet te hoog op mag lopen. Dit is wettelijk zo vastgelegd.  De speelruimte die de banken zichzelf gunnen zal een belangrijke rol spelen in wat er mogelijk is. Daarom is kijken naar ontwikkeling van de inflatie één van de belangrijkste dingen die je kan doen als belegger op dit moment.

Hoe doen de bedrijven het?

Tot slot is er natuurlijk nog een logische ontwikkeling waar je als belegger altijd naar moet kijken. Het is altijd belangrijk hoe het bedrijf het doet. Wanneer die het goed doen, dan zal dat vrijwel altijd ook te zien zijn in de koersen van de aandelen. Wel is er een punt van aandacht in de winstverwachtingen. Door de hoge grondstofprijzen wordt winst maken een stuk lastiger voor veel ondernemingen. Het is daarom zeker ook zo dat hele goede jaren zoals in 2021 toch niet zo enorm veel hebben opgeleverd voor het bedrijf als in het verleden. Dat is ook in 2022 weer een punt van aandacht waar je naar moet kijken als belegger.

Zelf versus laten beleggen

Als je besluit om je geld te investeren met de hoop dat het meer waard gaat worden heb je de keuze tussen zelf beleggen of je geld laten beleggen. Je geld laten beleggen noemen we ook wel beheerd beleggen, vermogensbeheer of beleggingsexpert. Welke variant je kiest is afhankelijk van te tijd en kennis die je hebt. Heb je voldoende kennis van de markt en genoeg tijd dan kan je eventueel zelf beleggen, mocht je er minder verstand van hebben is een vermogensbeheerder een welkome toevoeging.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.