Je bent hier: Home > Nieuws > Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

Oorlog in Oekraïne zal inflatie verder doen stijgen

04 maart 2022

De Belgische inflatie is gestegen naar 8%, vooral door de hoge energieprijzen.

In februari kwam de inflatie in België uit op 8,04%. Dat niveau is niet meer gezien sinds 1983. Vooral de fors hogere energieprijzen wegen zwaar door in de stijging van de inflatie. En wat dat betreft is er zeker geen beterschap in zicht.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zorgden voor spanning op de markt van olie en gas. De Europese gasprijs steeg door de 200 euro. In februari noteerde de prijs nog rond de 70 euro en in het eerste halfjaar van 2021 noteerden de prijzen zelfs onder de 20 euro. Ook de prijs van een vat Brent olie noteert vandaag weer rond de 120 dollar. Begin dit jaar noteerde de olieprijs rond de 80 dollar en begin 2021 rond de 55 dollar.

Grondstoffen inflatie

De duurdere prijzen van olie, gas en andere grondstoffen sijpelen ook stilaan door in de eindprijs van andere producten. Als basismaterialen en transport duurder worden, dan worden deze hogere kosten uiteindelijk ook doorgerekend aan de consument. Zo komt er dan ook een brede inflatiegolf op gang.

Automatische indexering

Omdat de lonen in België worden aangepast als de inflatie de hoogte in gaat, zal ook de kostprijs van personeel opnieuw stijgen. Dat dreigt te zorgen voor een verdere loon-prijsspiraal. Door hogere lonen stijgen de prijzen van geproduceerde producten, waarna de werknemers een hoger loon gaan eisen om de stijgende inflatie te compenseren.

Spaarrekeningen bulken van het geld

De hogere inflatie zorgt er dus voor dat geld sterk in waarde vermindert. Omdat de rente op spaarrekeningen haast nul is, zien spaarders hun koopkracht jaarlijks flink afkalven. Sommige mensen zoeken wel naar alternatieven zoals beleggen in aandelen of vastgoed tot zelfs cryptocurrency kopen in België. Maar heel wat mensen doen niets en wachten af. Zo staat er nu al meer dan 300 miljard euro geparkeerd op gereglementeerde spaarrekeningen.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken