Je bent hier: Home > Nieuws > Oorlog maakt kleine belegger pessimistischer

Oorlog maakt kleine belegger pessimistischer

Oorlog maakt kleine belegger pessimistischer

11 maart 2022

Uit de ING-beleggersbarometer blijkt dat beleggers in de tweede helft van de maand pessimistischer zijn geworden.

De ING-beleggersbarometer meet het sentiment onder kleine beleggers. Een waarde van 100 is neutraal. In januari noteerde de barometer op 108 punten, waardoor beleggers voorzichtig optimistisch waren. In februari kreeg de barometer een flinke dreun te verwerken en daalde deze naar 89 punten, flink onder het neutrale niveau dus. Beleggers zijn door de oorlog in Oekraïne duidelijk pessimistischer geworden.

Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, heeft de oorlog een grote impact. In de tweede week van februari noteerde de barometer op 99 punten en was er dus al een kleine terugval omwille van de dreigende taal van Rusland. Een week na de inval was de barometer echter gedaald tot 83 punten, wat aantoont dat beleggers de toekomst somber inschatten.

Inflatie

Naast deze zorgen over de impact van de oorlog op de economische groei, maken beleggers zich ook nog steeds zorgen over de hoge inflatie. Twee derde van de beleggers denkt dat de inflatie dit jaar niet meer onder de 2% zal dalen. Om zich te beschermen tegen deze geldontwaarding investeren beleggers in de eerste plaats in vastgoed, vervolgens in aandelen en tenslotte in goud.

Onder de jonge beleggers is beleggen in bitcoin ook populair als een alternatief, omdat ze bitcoin vaak bekijken als het digitale goud. De bitcoin koers fluctueert echter heel sterk en toont soms ook gelijkenissen met tech aandelen. Als de beurskoersen van tech aandelen dalen, staat bitcoin ook vaak onder druk.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken