Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.

Wie vandaag geld wil lenen tegen een vaste rentevoet met een aflossingstermijn van 20 jaren, zal een rente betalen van zo'n 1,95%. Een jaar geleden betaalde je gemiddeld 1,30% voor een gelijkaardige lening. 

Als we een aflossingstabel genereren en kijken we naar een leenbedrag van 200.000 euro, dan betaal je tegen de huidige rentevoeten 41.689,01 euro aan rente. Vorig jaar zou dat 27.233,11 euro geweest zijn. Over de gehele looptijd gezien betaal je zo al bijna 15.000 euro extra aan de bank.

Waarom stijgt de langetermijnrente?

De ECB is momenteel het ultra expansieve beleid aan het afbouwen. De centrale bank heeft lange tijd obligaties gekocht op de markt, waardoor de rentevoet van deze schuldinstrumenten fors daalde. Door de hoge artificiële vraag, konden ontleners geld ophalen zonder daar een hoge rentevoet als beloning tegenover te zetten. Nu de ECB dit beleid aan het afbouwen is, begint ook de rente weer te stijgen. Deze langetermijnrente wordt als basis gebruikt voor de rentevoeten van woonkredieten met een vaste rentevoet.

Korte termijn rente nog steeds laag

De korte termijn rentevoet wordt voornamelijk beïnvloed door de rentevoet die de ECB zelf aanrekent aan de banken. Pas als de ECB zijn eigen beleidsrente begint te verhogen, zal zich dit ook vertalen in een hogere rente op korte termijn. Deze rentevoet wordt gebruikt voor variabele leningen, waarbij de rente bijvoorbeeld jaarlijks wordt aangepast. Deze leningen kosten nog ongeveer evenveel als een jaar geleden.


Laatste artikels over Leningen

Vraag naar renovatieleningen is bijna verdubbeld

23 mei 2022

Belfius meldt dat het aantal aanvragen voor groene renovatieleningen sinds februari met 89% gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Hypotheek afsluiten? Zo kunt u dat doen

10 mei 2022

U heeft een mooi huis op het oog waar u graag een hypotheek voor wilt afsluiten. Dit is dan ook meteen een spannend moment, omdat u op het punt staat om de grootste aankoop van uw leven te doen.
Lees meer


Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.
Lees meer


Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

16 februari 2022

De Belgische langetermijn rente begon het jaar op 0,20% en noteert ondertussen al dicht tegen de 0,80%.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken