Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022 - door Redactie

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.

Wie vandaag geld wil lenen tegen een vaste rentevoet met een aflossingstermijn van 20 jaren, zal een rente betalen van zo'n 1,95%. Een jaar geleden betaalde je gemiddeld 1,30% voor een gelijkaardige lening. 

Als we een aflossingstabel genereren en kijken we naar een leenbedrag van 200.000 euro, dan betaal je tegen de huidige rentevoeten 41.689,01 euro aan rente. Vorig jaar zou dat 27.233,11 euro geweest zijn. Over de gehele looptijd gezien betaal je zo al bijna 15.000 euro extra aan de bank.

Waarom stijgt de langetermijnrente?

De ECB is momenteel het ultra expansieve beleid aan het afbouwen. De centrale bank heeft lange tijd obligaties gekocht op de markt, waardoor de rentevoet van deze schuldinstrumenten fors daalde. Door de hoge artificiële vraag, konden ontleners geld ophalen zonder daar een hoge rentevoet als beloning tegenover te zetten. Nu de ECB dit beleid aan het afbouwen is, begint ook de rente weer te stijgen. Deze langetermijnrente wordt als basis gebruikt voor de rentevoeten van woonkredieten met een vaste rentevoet.

Korte termijn rente nog steeds laag

De korte termijn rentevoet wordt voornamelijk beïnvloed door de rentevoet die de ECB zelf aanrekent aan de banken. Pas als de ECB zijn eigen beleidsrente begint te verhogen, zal zich dit ook vertalen in een hogere rente op korte termijn. Deze rentevoet wordt gebruikt voor variabele leningen, waarbij de rente bijvoorbeeld jaarlijks wordt aangepast. Deze leningen kosten nog ongeveer evenveel als een jaar geleden.


Laatste artikels over Leningen

Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
Lees meer


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
Lees meer


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
Lees meer


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.