Je bent hier: Home > Nieuws > Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

01 april 2022 - door Redactie

Heb jij al gehoord van logistieke panden? Wat houden die precies in en kan je er als particulier ook in investeren? In dit artikel vertellen we je er alles over. 

Wat is logistiek vastgoed?

Als je niet zo vertrouwd bent met deze sector, dan zegt de term logistiek vastgoed je waarschijnlijk ook niet veel. Logistieke gebouwen – of warehouses, zoals ze in het Engels worden genoemd – zijn reusachtige magazijnen. In deze gebouwen worden goederen klaargezet voor transport.

Klanten van dit soort warehouses kunnen zeer divers zijn. Sommigen zijn bijvoorbeeld werkzaam als pakjesbedrijf, maar anderen hebben bijvoorbeeld een eigen webwinkel. Soms zie je ook grote multinationals die hun intrek nemen in een logistiek pand, om op die manier het distributieproces te versnellen of tijdelijk op te schalen.

Wat is het potentieel van deze gebouwen?

Persoonlijk zijn wij ervan overtuigd dat logistiek vastgoed altijd een belangrijke rol zal blijven spelen. Bovendien zou de markt ook nog verder kunnen groeien, want jaar na jaar breken e-commerce winkels nieuwe records. 

Het aantal bestellingen dat via internet loopt, is enorm. Al deze zaken moeten natuurlijk wel tot bij de klant raken. Bovendien moeten webwinkels hun goederen ook ergens kunnen stockeren. Logistieke panden zijn dan uiteraard een belangrijke partner.

Je kunt jezelf dan afvragen waarom bedrijven een warehouse zouden huren, in plaats van er zelf één te gaan bouwen. Daarvoor zijn verschillende redenen. Ten eerste kan er op bepaalde locaties maar één pand staan. Wil je bijvoorbeeld enorm dicht bij de luchthaven zitten? Dan is er een grote kans dat daar reeds een warehouse is gebouwd. Op dit soort locaties kun je gewoonweg vaak niet meer bouwen. Daarenboven vraagt een logistiek pand ook enorme investeringen. Niet elk bedrijf kan of wil deze dan ook zelf financieren.

Hoe kan je investeren in logistiek vastgoed?

Heb je besloten dat jij zou willen investeren in logistiek vastgoed? Hoe kan je dat dan doen? Een heel warehouse bouwen kost namelijk al snel miljoenen euro’s. Gelukkig zijn er ook enkele beursgenoteerde bedrijven die in logistiek vastgoed beleggen. Op de Brusselse beurs vind je bijvoorbeeld WDP, Intervest Offices & Warehouses of Warehouses Estates Belgium. Vooraleer je hiervan aandelen gaat kopen, kan je best even brokers vergelijken.

Door aandelen van deze bedrijven te kopen, beleg jij ook onrechtstreeks in logistiek vastgoed.

Houd er rekening mee dat we je niet willen aanzetten om te investeren in logistieke gebouwen. Alles wat hierboven staat vermeld, is onze kijk op de zaken. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen investeringsbeslissingen. Weet dat je jouw inleg (of meer) kunt verliezen (afhankelijk van de manier hoe je investeert). 

Doe daarom ook altijd zorgvuldig onderzoek voor je echt een investering maakt. Kijk daarbij naar belangrijke key-figures, naar de bekwaamheid van het managementteam en naar het toekomstperspectief van het bedrijf. Probeer daarnaast ook je investeringen te spreiden, zodat je minder risico loopt.


Laatste artikels over Vastgoed

Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt blijft standhouden

18 oktober 2022

Het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt blijft hoog en de prijzen blijven stijgen.
Lees meer


Investeren in studentenhuisvesting

22 augustus 2022

De laatste jaren wordt er vaak herhaald dat er een nijpend tekort is aan huisvesting voor studenten.
Lees meer


Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.
Lees meer


Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.