Je bent hier: Home > Nieuws > Nu starten met beleggen?

Nu starten met beleggen?

Nu starten met beleggen?

09 april 2022 - door Redactie

Heel wat mensen vragen zich af wanneer ze best kunnen beginnen met beleggen. Is vandaag het juiste moment?

Of wacht je beter tot volgende maand? Zeker als het je allereerste investering is, lijkt dat een moeilijke keuze. In dit artikel bespreken we wanneer je best kunt starten met beleggen.

Je kunt de markt niet timen

Hoewel velen hun eigen ‘theorieën’ hebben over het timen van de markt, weten we dat dat niet mogelijk is. Niemand kan de markt echt voorspellen. Dit komt omdat zoveel factoren een invloed kunnen hebben op de waarde van activa.

Een aandeel kan stijgen of dalen wanneer er nieuws gepubliceerd wordt over het bedrijf. Daarnaast kan nieuws over de algemene markt ook een invloed hebben. Zelfs een nieuwsbericht over een specifieke concurrent, kan een invloed hebben op de prijs van het aandeel.

Al deze stappen maken van de markt een complex geheel. Informatie asymmetrie duikt op via verschillende fronten. Insiders hebben altijd meer informatie dan buitenstaanders. Het gebruik van deze info is echter streng gereguleerd.

De clue van het gehele verhaal blijft steeds hetzelfde: het is niet mogelijk om de markt te gaan timen.

Vandaag nog starten?

Wie echt wil gaan beleggen, kan dus maar beter niet proberen wachten op het beste moment. Dit moment zal er namelijk nooit komen. Het is beter om na te denken over een beleggingsstrategie, die je tegen dat risico indekt.

Een populaire methode onder beleggers, is de dollar cost average of DCA methode. Daarbij beleg je op vaste tijdstippen een vaste som van je vermogen. De theorie is heel eenvoudig. Doordat je koopt op vaste tijdstippen, hoef je niet in te schatten of de markt hoog of laag staat. Op die manier koop je gemiddeld gezien niet aan de duurste prijs, maar ook niet aan de laagste prijs. 

Bovendien weten we dat tijd een belangrijke rol speelt voor het rendement van beleggers. Hoe langer je kunt beleggen, des te groter je rendement kan worden. Natuurlijk maakt niet iedere belegger winst, door gewoon langer te wachten. Je moet er uiteraard voor zorgen dat je een goede strategie uitbouwt.

De DCA methode is ook enorm populair onder mensen die bitcoin kopen in België.

Tot slot

Wanneer je moet beginnen met beleggen valt moeilijk te zeggen. De vraag is niet zozeer wanneer de beste instapkans zich voordoet, maar eerder op welke manier je gaat instappen. Denk zorgvuldig na over een strategie. Reflecteer tijdig en stuur bij waar nodig.

Lees hier alvast nog enkele tips om beter te beleggen.


Laatste artikels over Beleggen

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.
Lees meer


Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.
Lees meer


Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken