Je bent hier: Home > Nieuws > Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.

Uit een onderzoek van ING blijkt dat het leven tussen de 1% en 10% duurder is geworden, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de consument. Vooral de oplopende prijzen voor energie wegen zwaar. De helft van de gezinnen zet daarom de tering naar de nering en bespaart op voeding, kleding en vrijetijdsbesteding. Ook de verwarming wordt al sneller een graadje lager gezet.

Ongeveer negen op de tien Belgen vermoeden dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Zo'n 57% van de ondervraagden verwacht dat de stijging niet hoger zal liggen dan 10%. Zo'n 29% van de respondenten vreest dat de prijsstijgingen nog boven de 10% zullen uitkomen.

Verslechtering financiële situatie

De sombere vooruitzichten hebben ook een impact op de financiële gezondheid van de Belg. Zo'n 47% denkt dat ze er in de komende 12 maanden slechter zullen voor staan. Zo'n 36% van de ondervraagden geeft aan dat ze minder geld op hun spaarrekening kunnen zetten. Zo'n 14% heeft zijn spaarrekening al moeten aanspreken om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende kosten.

De Belg is pessimistisch, maar staat er in vergelijking met andere landen veel beter voor. België is namelijk één van de weinige landen waar zoiets bestaat als een automatische loonindexering. De lonen van de werknemers worden opgetrokken als de inflatie hoog is, waardoor de koopkracht van de gezinnen beter op peil blijft.


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meer


Leven volgens het FIRE principe

02 mei 2022

Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
Lees meer


Wat zijn de belangrijkste oorzaken van inflatie?

21 januari 2022

Inflatie heeft vele oorzaken, maar valt voornamelijk uiteen in twee kampen: demand-pull en cost-push.
Lees meer


BNP Paribas legt bovengrens op voor spaarrekeningen

20 januari 2022

De grootbank BNP Paribas zal vanaf april een bovengrens van 250.000 euro opleggen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken