Je bent hier: Home > Nieuws > Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

Hoge inflatie zet Belg aan tot besparen

10 april 2022 - door Redactie

Het leven wordt duurder door de oplopende inflatie. Om geld te besparen worden dagelijkse uitgaven kritisch tegen het licht gehouden.

Uit een onderzoek van ING blijkt dat het leven tussen de 1% en 10% duurder is geworden, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de consument. Vooral de oplopende prijzen voor energie wegen zwaar. De helft van de gezinnen zet daarom de tering naar de nering en bespaart op voeding, kleding en vrijetijdsbesteding. Ook de verwarming wordt al sneller een graadje lager gezet.

Ongeveer negen op de tien Belgen vermoeden dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Zo'n 57% van de ondervraagden verwacht dat de stijging niet hoger zal liggen dan 10%. Zo'n 29% van de respondenten vreest dat de prijsstijgingen nog boven de 10% zullen uitkomen.

Verslechtering financiële situatie

De sombere vooruitzichten hebben ook een impact op de financiële gezondheid van de Belg. Zo'n 47% denkt dat ze er in de komende 12 maanden slechter zullen voor staan. Zo'n 36% van de ondervraagden geeft aan dat ze minder geld op hun spaarrekening kunnen zetten. Zo'n 14% heeft zijn spaarrekening al moeten aanspreken om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende kosten.

De Belg is pessimistisch, maar staat er in vergelijking met andere landen veel beter voor. België is namelijk één van de weinige landen waar zoiets bestaat als een automatische loonindexering. De lonen van de werknemers worden opgetrokken als de inflatie hoog is, waardoor de koopkracht van de gezinnen beter op peil blijft.


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken