Je bent hier: Home > Nieuws > Zullen de beurzen verder stijgen?

Zullen de beurzen verder stijgen?

Zullen de beurzen verder stijgen?

21 april 2022

De start van de oorlog heeft er op de beurs stevig op in gehakt. Indexen gingen in een snel tempo naar beneden. Ondertussen zijn veel van die verliezen alweer (deels) uitgewist.

Toch staan we globaal gezien nog niet op hetzelfde niveau als ervoor. Gaan de beurzen in de nabije toekomst nog verder omhoog? Of zullen we een nieuwe crash krijgen. Die vraag proberen we in dit artikel te behandelen.

Waarom de beurzen geen nieuwe records breken

Vandaag de dag zien we inderdaad dat de beurzen alweer een stuk hoger staan dan pakweg vorige maand. De oorlog is niet gestopt, maar de impact wordt door beleggers lager ingeschat dan eerst gedacht. Dit is gelijkaardig aan wat we gezien hebben bij het begin van de coronacrisis. De beurzen gingen ook toen in een snel tempo achteruit, maar veerden later weer sterk op. Er is veel te doen geweest om het zogenaamde V-herstel.

Een groot verschil met nu, is dat de beurzen niet zo snel opnieuw beginnen te stijgen. We zitten globaal gezien nog steeds niet aan de niveaus van voor de oorlog. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat staat een verder herstel dan nog in de weg?

Onzekerheid stelt beleggers op de proef

Een van grootste redenen is natuurlijk de onzekerheid van dit moment. Niemand weet waar deze oorlog naartoe zal leiden. Op dit moment is het misschien weer iets rustiger, maar wat zal het volgende week zijn. Heel veel beleggers houden niet van die onzekerheid. Daardoor blijven de aandelenbeurzen ter plaatse trappelen.

Komt er de ene dag een optimistisch bericht naar buiten waardoor de beurzen omhoog gaan? Dan zijn er de volgende dag al veel mensen die hun winst willen veilig stellen. Dat zorgt opnieuw voor druk op de prijzen en zo gaat het van boven naar beneden en terug.

Inflatie doet de waarde van winsten dalen

Daarnaast is er ook nog eens de torenhoge inflatie die de kop op steekt. Hoge inflatie, zorgt er namelijk automatisch voor dat de toekomstige winsten vandaag minder waard zijn. Hoe je dit kunt zien? Wel, de waarde van een aandeel hangt rechtstreeks af van de verwachte winst van dat bedrijf.

Die winst, in een voorbeeldje, is vandaag bijvoorbeeld 100 euro. Stel dat je verwacht dat het bedrijf volgend jaar nog steeds 100 euro winst zal maken. Dan zal die 100 euro van volgend jaar, vandaag de dag slechts (100/1+0,08) euro waard zijn. In dit voorbeeld staat de 0,08 voor een inflatie van 8 procent. De waarde van de toekomstige winst zal dus dalen en zo ook de waarde van het aandeel.

En hoe moet het verder?

Zullen de beurzen eindelijk verder vooruit gaan? Of zullen ze terug achteruitgaan? Dat is een vraag die ook wij niet kunnen beantwoorden. Er zijn namelijk zoveel onzekere factoren in het spel, dat het onmogelijk is om dit in te schatten. Je kunt er zeker niets verkeerds mee doen, door wat extra veiligheid voor jezelf in te bouwen. Doe goed onderzoek voor je investeert.


Laatste artikels over Beleggen

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.
Lees meer


Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.
Lees meer


Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.
Lees meer


Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.
Lees meer


Elon Musk vindt investeerders die hem helpen met de aankoop van Twitter

10 mei 2022

Miljardair Elon Musk heeft 19 investeerders geselecteerd die hem zullen helpen aan in totaal $ 7,1 miljard.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken