Je bent hier: Home > Nieuws > Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

29 april 2022

Het beurshuis Merit Capital uit Antwerpen verliest de strijd tegen de Nationale Bank en speelt zijn vergunning kwijt.

Al op 29 maart trok de Nationale Bank de vergunning van het beurshuis Merit Capital in, maar er volgde nog een beroepsprocedure bij de Raad van State. De bezwaren van Merit Capital wogen echter te licht en de Raad van State bevestigde dus de intrekking van de vergunning.

Merit Capital wordt gestraft omwille van vele incidenten, zoals ondermeer vreemde transacties met het H2O hefboomfonds, dat een bedenkelijke reputatie heeft. Ook bij het fonds Merit Capital Global Investment Fund zouden er beleggingen gebeurd zijn die niet toegestaan zijn door de FSMA. Daarnaast boekte het beurshuis vele verliezen en moest het kapitaal vaak verhoogd worden, wat voor een onstabiele situatie zorgde. 

Beleggingen van klanten zijn beschermd

Merit Capital zegt dat er nog gesprekken lopen met andere partijen om de activiteiten over te nemen. Op deze manier zouden de klanten onderdak vinden bij een andere gevestigde Belgische speler. Als deze gesprekken mislukken, moeten de klanten individueel op zoek naar een andere vermogensbeheerder.

Het beurshuis telt zo'n 3.500 klanten maar voor grote verliezen moeten zij niet vrezen. De fondsen of aandelen die klanten gekocht hebben worden door andere partijen bewaard, waardoor een overstap naar een andere beheerder relatief vlot kan verlopen. Beurshuizen moeten geld van klanten op gesegregeerde rekeningen bewaren, waardoor deze fondsen niet gemengd kunnen worden met geld van het beurshuis zelf.


Laatste artikels over Beleggen

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.
Lees meer


Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.
Lees meer


Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.
Lees meer


Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.
Lees meer


Elon Musk vindt investeerders die hem helpen met de aankoop van Twitter

10 mei 2022

Miljardair Elon Musk heeft 19 investeerders geselecteerd die hem zullen helpen aan in totaal $ 7,1 miljard.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken