Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

Merit Capital wordt ontmanteld door Nationale Bank

29 april 2022 - door Redactie

Het beurshuis Merit Capital uit Antwerpen verliest de strijd tegen de Nationale Bank en speelt zijn vergunning kwijt.

Al op 29 maart trok de Nationale Bank de vergunning van het beurshuis Merit Capital in, maar er volgde nog een beroepsprocedure bij de Raad van State. De bezwaren van Merit Capital wogen echter te licht en de Raad van State bevestigde dus de intrekking van de vergunning.

Merit Capital wordt gestraft omwille van vele incidenten, zoals ondermeer vreemde transacties met het H2O hefboomfonds, dat een bedenkelijke reputatie heeft. Ook bij het fonds Merit Capital Global Investment Fund zouden er beleggingen gebeurd zijn die niet toegestaan zijn door de FSMA. Daarnaast boekte het beurshuis vele verliezen en moest het kapitaal vaak verhoogd worden, wat voor een onstabiele situatie zorgde. 

Beleggingen van klanten zijn beschermd

Merit Capital zegt dat er nog gesprekken lopen met andere partijen om de activiteiten over te nemen. Op deze manier zouden de klanten onderdak vinden bij een andere gevestigde Belgische speler. Als deze gesprekken mislukken, moeten de klanten individueel op zoek naar een andere vermogensbeheerder.

Het beurshuis telt zo'n 3.500 klanten maar voor grote verliezen moeten zij niet vrezen. De fondsen of aandelen die klanten gekocht hebben worden door andere partijen bewaard, waardoor een overstap naar een andere beheerder relatief vlot kan verlopen. Beurshuizen moeten geld van klanten op gesegregeerde rekeningen bewaren, waardoor deze fondsen niet gemengd kunnen worden met geld van het beurshuis zelf.


Laatste artikels over Beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.