Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is BNPL?

Wat is BNPL?

Wat is BNPL?

03 mei 2022 - door Redactie

In de media komt de term BNPL steeds vaker naar voren. Maar wat is BNPL nu juist en wat kunnen we ermee doen? In dit artikel kom je het te weten!

“Buy Now, Pay Later”

BNPL is een afkorting die staat voor “Buy Now, Pay Later”. Ik hoef het vast niet te vertalen, want het betekent inderdaad koop vandaag en betaal later. Je zou dit misschien een hele gekke uitdrukking kunnen vinden. BNPL systemen bestaan namelijk al veel langer, denk maar aan de kredietkaart. Waarom kleven we daar dan plots zo een gekke term op?

Wel, de reden dat BNPL vandaag steeds meer en meer in de media komt, is omdat technologiebedrijven samen met financiële instellingen werken aan nieuwe systemen om BNPL mogelijk te maken. Maar waarom nieuwe systemen als je gewoon de kredietkaart kunt gebruiken?

Is de kredietkaart passé?

Of ze helemaal passé is, dat zou ik persoonlijk niet durven zeggen. Er zijn nog steeds heel wat particulieren en bedrijven die betalen met de kredietkaart. Wanneer je naar het buitenland gaat bijvoorbeeld, dan kan je zelden jouw hotel betalen met een gewone debet kaart. Hetzelfde geldt voor internationaal shoppen op het internet. Bedrijven die aan de andere kant van de oceaan zitten, accepteren meestal alleen betaling met de kredietkaart.

Waarom is er dan nood aan een nieuwe techniek? Wel, daarvoor zijn twee redenen. 

Ten eerste vinden velen een betaling met de kredietkaart te omslachtig of voelen ze zich er onveilig bij. Je geeft natuurlijk zeer vertrouwelijke informatie weg via het internet om een betaling te kunnen uitvoeren.

Daarnaast is het ook zo, dat de kredietkaart niet bij iedereen een goede naam heeft. Vergeet je een keer op tijd te betalen? Dan worden er zogenaamde “late fees” aangerekend. Allemaal niet zo leuk, maar uiteindelijk zijn creditcardbedrijven ook commerciële instellingen.

De oplossing?

Om dit probleem te overkomen, zijn er enkele bedrijven die nu een BNPL service aanbieden via apps. Zodra je jouw account hebt kunnen aanmaken en het goedgekeurd wordt, kan je hun service gebruiken. 

Wanneer je online gaat shoppen bij een webwinkel die de betaalservice van jouw BNPL account accepteert, kan je betalen via die app. Vervolgens regelen deze partijen onderling de betaling en ben jij dat bedrag verschuldigd aan het BNPL platform (al dan niet met rente). In de apps zie je meestal heel duidelijk welke uitgaven je hebt staan.

De meeste bedrijven proberen de interface van hun apps leuk te maken en proberen zo transparant mogelijk te zijn. Op die manier proberen ze de negatieve commentaren rond kredietkaarten te doorbreken, met een eigen nieuw systeem.

Conclusie

BNPL is een handige techniek, maar het is nog niet overal ter wereld mogelijk. De meeste aanbieders op dit moment zijn werkzaam in de VS. Mocht je zo’n account aanmaken, let dan steeds goed op de voorwaarden. Zorg altijd dat je met een gekende en betrouwbare partij in zee gaat, om extra onverwachte kosten te vermijden.


Laatste artikels over Finance

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
Lees meer


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.