04 mei 2022
Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.
In 2021 werd volgens Febelfin 9 miljoen euro minder buit gemaakt door phishing. Tegenover 2020 gaat het over een daling van meer dan 26%. Dat is goed nieuws, maar andere fraude vormen zijn helaas in opmars.
Banken hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in software die frauduleuze transacties kan herkennen. Op deze manier worden zo'n 75% van deze overschrijvingen tegen gehouden. Toch is er vorig jaar nog voor zo'n 25 miljoen euro geld gestolen via phishing.
Bij phishing slaagt een crimineel er doorgaans in om ofwel de volledige controle van een account over te nemen, ofwel slagen ze er in om nietsvermoedende gebruikers transacties te laten ondertekenen. In veel gevallen wordt dan de website van de bank nagebootst en moet de klant een transactie ondertekenen om bijvoorbeeld het sluiten van zijn rekening te voorkomen. Phishing mails proberen slachtoffers onder druk te zetten om snel te reageren. Ze proberen mensen allerlei zaken wijs te maken en slagen daar ook vaak in. Denk maar aan de mails die melden dat er een digitale handtekening nodig is om geld terug te krijgen van de belastingaangifte.
Criminelen proberen steeds vaker mensen op een andere manier om de tuin te leiden. Ze proberen de slachtoffers te overtuigen om bepaalde overschrijvingen te doen. En ook hier zijn de criminelen vindingrijk. Denk bijvoorbeeld aan sms verkeer dat zogezegd van een zoon of dochter komt die om hulp vraagt om een rekening te betalen. In veel gevallen halen ze informatie van sociale media om een vraag om hulp zo geloofwaardig mogelijk te maken.
Wanneer je een dergelijke vraag om hulp krijgt, bel je best eerst met de persoon in kwestie om af te toetsen of dit wel klopt. Ga nooit zomaar in op hulpvragen via sms, WhatsApp of Facebook berichten.
29 april 2022
Je bedrijf promoten kan op veel verschillende manieren. Uiteraard wil je dat jouw bedrijf door zoveel mogelijk mensen wordt gezien en herkend.
Lees meer
29 maart 2022
Waardevolle bezittingen, waar berg je ze het best op?
Lees meer
17 maart 2022
De Febelfin studie 'Bankieren de klok rond' legt bloot dat het aantal abonnementen voor online banking het afgelopen jaar verder gestegen is.
Lees meer
25 februari 2022
Ondernemers besteden per maand gemiddeld een kleine 8 uur aan de financiële administratie, een behoorlijk tijdrovende klus.
Lees meer