Je bent hier: Home > Nieuws > Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

04 mei 2022 - door Redactie

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.

In 2021 werd volgens Febelfin 9 miljoen euro minder buit gemaakt door phishing. Tegenover 2020 gaat het over een daling van meer dan 26%. Dat is goed nieuws, maar andere fraude vormen zijn helaas in opmars.

Monitoring door banken

Banken hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in software die frauduleuze transacties kan herkennen. Op deze manier worden zo'n 75% van deze overschrijvingen tegen gehouden. Toch is er vorig jaar nog voor zo'n 25 miljoen euro geld gestolen via phishing.

Bij phishing slaagt een crimineel er doorgaans in om ofwel de volledige controle van een account over te nemen, ofwel slagen ze er in om nietsvermoedende gebruikers transacties te laten ondertekenen. In veel gevallen wordt dan de website van de bank nagebootst en moet de klant een transactie ondertekenen om bijvoorbeeld het sluiten van zijn rekening te voorkomen. Phishing mails proberen slachtoffers onder druk te zetten om snel te reageren. Ze proberen mensen allerlei zaken wijs te maken en slagen daar ook vaak in. Denk maar aan de mails die melden dat er een digitale handtekening nodig is om geld terug te krijgen van de belastingaangifte.

Andere fraude vormen in opmars

Criminelen proberen steeds vaker mensen op een andere manier om de tuin te leiden. Ze proberen de slachtoffers te overtuigen om bepaalde overschrijvingen te doen. En ook hier zijn de criminelen vindingrijk. Denk bijvoorbeeld aan sms verkeer dat zogezegd van een zoon of dochter komt die om hulp vraagt om een rekening te betalen. In veel gevallen halen ze informatie van sociale media om een vraag om hulp zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Wanneer je een dergelijke vraag om hulp krijgt, bel je best eerst met de persoon in kwestie om af te toetsen of dit wel klopt. Ga nooit zomaar in op hulpvragen via sms, WhatsApp of Facebook berichten.


Laatste artikels over Bankieren

Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meer


NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meer


Hoe apps de financiële sector overnemen

22 augustus 2022

Moet jij tegenwoordig nog vaak in de bank zijn? Waarschijnlijk is het antwoord nee, want meer en meer apps zijn de fysieke services van een bank beginnen over te nemen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken