Je bent hier: Home > Nieuws > Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

04 mei 2022 - door Redactie

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.

In 2021 werd volgens Febelfin 9 miljoen euro minder buit gemaakt door phishing. Tegenover 2020 gaat het over een daling van meer dan 26%. Dat is goed nieuws, maar andere fraude vormen zijn helaas in opmars.

Monitoring door banken

Banken hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in software die frauduleuze transacties kan herkennen. Op deze manier worden zo'n 75% van deze overschrijvingen tegen gehouden. Toch is er vorig jaar nog voor zo'n 25 miljoen euro geld gestolen via phishing.

Bij phishing slaagt een crimineel er doorgaans in om ofwel de volledige controle van een account over te nemen, ofwel slagen ze er in om nietsvermoedende gebruikers transacties te laten ondertekenen. In veel gevallen wordt dan de website van de bank nagebootst en moet de klant een transactie ondertekenen om bijvoorbeeld het sluiten van zijn rekening te voorkomen. Phishing mails proberen slachtoffers onder druk te zetten om snel te reageren. Ze proberen mensen allerlei zaken wijs te maken en slagen daar ook vaak in. Denk maar aan de mails die melden dat er een digitale handtekening nodig is om geld terug te krijgen van de belastingaangifte.

Andere fraude vormen in opmars

Criminelen proberen steeds vaker mensen op een andere manier om de tuin te leiden. Ze proberen de slachtoffers te overtuigen om bepaalde overschrijvingen te doen. En ook hier zijn de criminelen vindingrijk. Denk bijvoorbeeld aan sms verkeer dat zogezegd van een zoon of dochter komt die om hulp vraagt om een rekening te betalen. In veel gevallen halen ze informatie van sociale media om een vraag om hulp zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Wanneer je een dergelijke vraag om hulp krijgt, bel je best eerst met de persoon in kwestie om af te toetsen of dit wel klopt. Ga nooit zomaar in op hulpvragen via sms, WhatsApp of Facebook berichten.


Laatste artikels over Bankieren

Creatieve en leuke manieren om je eigen bedrijf te promoten

29 april 2022

Je bedrijf promoten kan op veel verschillende manieren. Uiteraard wil je dat jouw bedrijf door zoveel mogelijk mensen wordt gezien en herkend.
Lees meer


Juwelen en andere waardevolle bezittingen beschermen doe je zo

29 maart 2022

Waardevolle bezittingen, waar berg je ze het best op?
Lees meer


Acht procent van de Belgen bankiert nog niet online

17 maart 2022

De Febelfin studie 'Bankieren de klok rond' legt bloot dat het aantal abonnementen voor online banking het afgelopen jaar verder gestegen is.
Lees meer


Cloudsoftware als antwoord op hedendaagse uitdagingen voor kmo's

25 februari 2022

Ondernemers besteden per maand gemiddeld een kleine 8 uur aan de financiële administratie, een behoorlijk tijdrovende klus.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken