Je bent hier: Home > Nieuws > Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

07 mei 2022 - door Redactie

Deutsche Bank heeft zijn klanten op dinsdag 4 april in een rapport geïnformeerd over de grote recessie die eraan zit te komen.

Vorige maand werden de waarschuwingen van de bank voor een ‘milde recessie’ in de VS nog genegeerd door de Amerikanen. Ondertussen heeft Deutsche Bank zijn waarschuwing aangescherpt: de recessie komt eraan, en het zal niet mild zijn.

Dit heeft te maken met de agressieve pogingen van de Amerikaanse Centrale Bank om de inflatie tegen te gaan. Hiervoor zal de Fed de rente zo verhogen, dat het beleid de economie zal schaden.

De titel van het rapport luidde: “Waarom de komende recessie erger zal zijn dan verwacht.” Hierin schreven de economen van Deutsche Bank het volgende over de Amerikaanse economie: “We verwachten dat de Centrale Bank nog krachtiger op de rem zal moeten trappen, en dat er een diepe recessie nodig zal zijn om de inflatie op peil te brengen.”

Inflatie

In maart stegen de consumentenprijzen met 8,5%. Dit is het hoogste percentage in de laatste 40 jaar. 

Deutsche Bank heeft een index gemaakt die de relatie tussen inflatie en werkloosheid in de afgelopen 60 jaar bijhoudt. Het rapport van analisten geeft aan dat de centrale bank "nooit in staat is geweest om inflatie en een oververhitte arbeidsmarkt te corrigeren zonder de economie in de richting van een flinke recessie te duwen." 

Oorlog en COVID

De inflatie zal volgens Deutsche Bank voor langere tijd hoog blijven. Dit komt volgens de bank door de verstoringen van de toeleveringsketen die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en COVID-lockdowns in China. 

Als de inflatie hoog blijft, zal de centrale bank zich mogelijk gedwongen voelen om dramatische renteverhogingen te overwegen.

Goldman Sachs: Recessie is te vermijden

Niet iedereen is zo pessimistisch als Deutsche Bank. Investeringsbank Goldman Sachs geeft toe dat het lastig zal zijn om de inflatie te beperken, maar gelooft niet dat een recessie onvermijdbaar is. Wel vermoeden ze dat de economische groei zal afnemen. 


Laatste artikels over Finance

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
Lees meer


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.