Je bent hier: Home > Nieuws > Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

07 mei 2022

Deutsche Bank heeft zijn klanten op dinsdag 4 april in een rapport geïnformeerd over de grote recessie die eraan zit te komen.

Vorige maand werden de waarschuwingen van de bank voor een ‘milde recessie’ in de VS nog genegeerd door de Amerikanen. Ondertussen heeft Deutsche Bank zijn waarschuwing aangescherpt: de recessie komt eraan, en het zal niet mild zijn.

Dit heeft te maken met de agressieve pogingen van de Amerikaanse Centrale Bank om de inflatie tegen te gaan. Hiervoor zal de Fed de rente zo verhogen, dat het beleid de economie zal schaden.

De titel van het rapport luidde: “Waarom de komende recessie erger zal zijn dan verwacht.” Hierin schreven de economen van Deutsche Bank het volgende over de Amerikaanse economie: “We verwachten dat de Centrale Bank nog krachtiger op de rem zal moeten trappen, en dat er een diepe recessie nodig zal zijn om de inflatie op peil te brengen.”

Inflatie

In maart stegen de consumentenprijzen met 8,5%. Dit is het hoogste percentage in de laatste 40 jaar. 

Deutsche Bank heeft een index gemaakt die de relatie tussen inflatie en werkloosheid in de afgelopen 60 jaar bijhoudt. Het rapport van analisten geeft aan dat de centrale bank "nooit in staat is geweest om inflatie en een oververhitte arbeidsmarkt te corrigeren zonder de economie in de richting van een flinke recessie te duwen." 

Oorlog en COVID

De inflatie zal volgens Deutsche Bank voor langere tijd hoog blijven. Dit komt volgens de bank door de verstoringen van de toeleveringsketen die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en COVID-lockdowns in China. 

Als de inflatie hoog blijft, zal de centrale bank zich mogelijk gedwongen voelen om dramatische renteverhogingen te overwegen.

Goldman Sachs: Recessie is te vermijden

Niet iedereen is zo pessimistisch als Deutsche Bank. Investeringsbank Goldman Sachs geeft toe dat het lastig zal zijn om de inflatie te beperken, maar gelooft niet dat een recessie onvermijdbaar is. Wel vermoeden ze dat de economische groei zal afnemen. 


Laatste artikels over Finance

NewB moet alweer op zoek naar vers geld

20 mei 2022

Het wil maar niet lukken voor NewB. De coöperatieve bank moet op zoek naar vers geld tegen eind september.
Lees meer


Wat is BNPL?

03 mei 2022

In de media komt de term BNPL steeds vaker naar voren. Maar wat is BNPL nu juist en wat kunnen we ermee doen? In dit artikel kom je het te weten!
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken