Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen voor je kinderen

Beleggen voor je kinderen

Beleggen voor je kinderen

12 mei 2022

Heel wat mensen starten vandaag al met beleggen voor hun pasgeboren kind.

Anderen daarentegen staan er weigerachtig tegenover. Wat zijn dus de voor- en nadelen van beleggen voor je kind?

Waarom je maar beter kunt beleggen voor je kind

Zoals iedereen wel weet, brengt het geld op een spaarboekje tegenwoordig niets meer op. Het is dus heel lief dat jij elke maand 20, 50, 100 euro of nog een totaal ander bedrag op hun rekening stort, maar zullen ze daar later nog veel aan hebben? Uiteraard blijft het geld er gewoon opstaan, maar het probleem zit hem in de inflatie. Door de inflatie, die op dit moment trouwens heel hoog oploopt, daalt de koopkracht. Concreet wil dat zeggen dat je voor hetzelfde budget minder kunt kopen.

Een eenvoudig voorbeeldje: stel dat jouw kind als het groot is 300K euro op zijn spaarboekje heeft. Vandaag heb je voor 300K euro nog een mooi huisje, maar tegen dan kan je met 300K misschien enkel nog een kleine studio kopen. Zie je? Hoewel het bedrag nog steeds hetzelfde is, kan er toch minder mee worden gedaan.

Om dit tegen te gaan, zou je ervoor kiezen om een deel van het spaargeld te gaan beleggen. Als vuistregel wordt er vaak gezegd dat de belangrijkste Amerikaanse index over de lange termijn een mooi gemiddeld rendement heeft opgeleverd. Mocht je dat rendement voor je kind kunnen behalen, dan zou zijn koopkracht niet of alvast minder sterk dalen dan dat het geld op zijn rekening staat.

Beleggen houdt altijd risico’s in

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan beleggen voor je kind. Zoals elke investering, houdt ook beleggen voor je kind op de lange termijn risico’s in. Stel dat je bijvoorbeeld in een verkeerd aandeel, of in een verkeerde sector belegt. Dan kan het zijn dat het rendement sterk negatief is, waardoor je zowel koopkracht verliest door de daling in vermogen, als door de inflatie.

Een ander risico, is het moment waarop je kind het geld nodig heeft. Stel je voor dat je eerst een mooi gemiddeld positief rendement had behaald, maar dat er plots een grote crisis opduikt, waardoor het portfolio in de min komt te staan. Als je kind net op dat moment zijn geld nodig heeft om bijvoorbeeld een huis te kopen, dan is dat een groot probleem.

Conclusie

Beleggen voor je kind kan zeker voordelen hebben, maar probeer het risico wel te beperken. Dit kan op verschillende manieren, maar daarvoor vraag je beter advies aan een erkende financieel adviseur. Zoek trouwens altijd een mooie balans tussen sparen en investeren en gebruik alleen het geld dat je niet meteen nodig hebt. Doe daarnaast altijd je eigen onderzoek en probeer weg te blijven van malafide oplichters die je dingen beloven die te mooi zijn om waar te zijn. 


Laatste artikels over Beleggen

HYPE-investeringen – Waarom je er beter van weg blijft

20 mei 2022

Zo nu en dan hoor je op het nieuws dat een bepaald aandeel blijft boomen.
Lees meer


Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.
Lees meer


Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.
Lees meer


Elon Musk vindt investeerders die hem helpen met de aankoop van Twitter

10 mei 2022

Miljardair Elon Musk heeft 19 investeerders geselecteerd die hem zullen helpen aan in totaal $ 7,1 miljard.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken