Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

12 mei 2022 - door Redactie

Globaal gezien is de markt wat overgewaardeerd, hoewel er in bepaalde gemeenten onderwaarderingen zijn.

Belfius Strategic Research publiceerde een uitgebreid onderzoek over de Belgische huizenmarkt. Globaal gezien zijn huizen in België met minstens 8,73% overgewaardeerd. Lokaal zijn er wel grote verschillen. In sommige gemeenten is er sprake van een overwaardering tot wel 40%, terwijl elders onderwaarderingen tot 40% waarneembaar zijn.

Deze afbeelding toont de waardering van het vastgoed per gemeente:

belgische-woningmarkt.jpg

Woningkenmerken die prijs opdrijven

Er werd ook onderzocht welke kenmerken een belangrijke rol spelen in het bepalen van de vraagprijs van een woning. Zo zorgt elke binnenparkeerplaats voor een stijging van 12% van de vraagprijs. Ook een tweede badkamer kan de prijs met 12% doen stijgen. Tegenwoordig is ook de energiezuinigheid een belangrijke factor. Een goed geïsoleerde woning is zowat een derde duurder dan een slecht geïsoleerde woning.

Bij de appartementen is vooral de aanwezigheid van buitenruimte een prijsverhogende factor. Een terras zorgt voor een prijsverhoging van gemiddeld 17,45%.

Factoren die prijzen op de woningmarkt beïnvloeden

Belfius Strategic Research somt ook enkele factoren op die een invloed hebben op de woningmarkt. Ten eerste is dat het beschikbaar inkomen van de Belg. Als de lonen stijgen, dan kan er ook meer geld geboden worden voor een woning.

Een tweede factor is de rente. De lage rente heeft de vastgoedprijzen de voorbije jaren ondersteund op twee manieren. Ten eerste maakt het lenen goedkoper en kunnen kopers dus meer bieden voor een woning. Ten tweede zorgt de lage rente op spaarrekeningen dat mensen naar een alternatief op zoek gaan om hun geld te investeren. Zo wordt momenteel 20% van de woningen aangekocht om als huurwoning in te zetten.

Tenslotte is het aantal huishoudens een belangrijke factor. Volgens het Federaal Planbureau zal het aantal gezinnen tussen 2019 en 2035 stijgen met 7,8%. Dat zorgt voor een blijvende vraag op de woningmarkt.


Laatste artikels over Vastgoed

Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.
Lees meer


Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meer


Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

01 april 2022

Heb jij al gehoord van logistieke panden? Wat houden die precies in en kan je er als particulier ook in investeren? In dit artikel vertellen we je er alles over. 
Lees meer


Kies voor zon, sfeer en zonwering

03 maart 2022

Als het regent dan wordt er geklaagd dat de zon niet schijnt. Als het dan een keer zonnig is dan blijven we binnen omdat het zo heet is op het terras.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken