Je bent hier: Home > Nieuws > Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

Saudi Aramco haalt Apple in als meest waardevolle bedrijf van de wereld

13 mei 2022 - door Redactie

De Saoedi-Arabische oliegigant Saudi Aramco heeft de plek van Apple van 's werelds meest waardevolle bedrijf overgenomen.

De hogere olieprijzen hebben gezorgd voor recordlevels van de aandelen van Saudi Aramco, 's werelds grootste exporteur van ruwe olie. Tegelijkertijd is de waarde van Apple-aandelen gedaald.

De marktwaarde van de Saoedi-Arabische oliemaatschappij piekte op woensdag 12 mei met $ 2.426 biljoen. Hiermee oversteeg het Apples waarde van $ 2.415 biljoen met iets meer dan $ 10 miljard. In 2020 was Saudi Aramco voor het laatst het grootste bedrijf van de wereld. 

Daling Apple

Apple werd het eerste bedrijf dat begin januari 2022 een marktwaarde van 3 biljoen dollar bereikte. De aandelen zijn de afgelopen maanden echter gezakt, omdat investeerders sceptisch zijn geworden over de technologiesector. Er wordt namelijk verwacht dat de groeiende inflatie het bestedingspatroon van de consument zal veranderen. 

Apple-aandelen daalden deze week in New York met 4,6 procent tot $147,35. Binnen een jaar zijn ze hiermee met 17,1 procent gezakt. Op het moment is de aandelenkoers van het bedrijf op het laagste niveau sinds november 2021.

Terwijl Apple onlangs het op twee na beste kwartaal ooit behaalde qua omzet, zei CEO Tim Cook dat tekorten aan de leveringen en COVID lockdowns in China het bedrijf dit kwartaal naar verwachting maar liefst $ 8 miljard zouden kosten. 

Onnodige vergelijking

Sommige economen vinden het onnodig om een vergelijking tussen de twee bedrijven te maken. Apple is een beursgenoteerd bedrijf dat in 1976 in een garage in Californië werd opgericht, terwijl Saudi Aramco een door de staat gesteunde gigant is met slechts een klein aantal vrij verhandelde aandelen. 

Saudi Aramco haalde in 2019 een recordbedrag van 25,6 miljard dollar op toen de staat – die nog steeds 94 procent van het bedrijf bezit – 1,5 procent van zijn aandelen naar de beurs bracht. Het ging toen over de grootste beursintroductie ooit.

In februari droeg de regering nog eens 4 procent van de aandelen over aan het staatsfonds van Saoedi-Arabië. De aandelen van Saudi Aramco, die zijn genoteerd in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad, zijn sinds het begin van het jaar met 27 procent gestegen tot een record van 46 riyals ($ 12,26). 

Oorlog Oekraïne

Na de Russische invasie van Oekraïne stegen de olieprijzen tot een 14-jarig hoogtepunt van $ 139 per vat. Hierdoor hebben de grootste olie- en gasbedrijven recordwinst kunnen behalen in het eerste kwartaal van 2022.

Ook Saudi Aramco zal naar verwachting een grote winst aankondigen op zondag, wanneer het rapport van het eerste kwartaal gepubliceerd wordt. 

De netto-inkomsten van het bedrijf zijn in 2021 meer dan verdubbeld tot $ 110 miljard, nadat de economie een heropleving beleefde door de versoepeling van wereldwijde corona maatregelen.


Laatste artikels over Beleggen

De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Komt Bitcoin binnenkort weer boven de 25.000 dollar?

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer


Reclame voor cryptomunten strenger gereguleerd

08 februari 2023

Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de risico's, vindt de regering.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.