Je bent hier: Home > Nieuws > Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.

Concreet wil dat zeggen dat op 11 dagen tijd, 25% waarde in rook is opgegaan. Waar komt deze paniek in cryptoland vandaan en was dit effectief een cryptobubbel die gebarsten is? In dit artikel kom je er meer over te weten.

Wat was er aan de hand?

De vraag wat de aanleiding voor de verkoopgolf was, is steeds moeilijk te beantwoorden. Experten zeggen het ene, andere experten beweren nog iets heel anders. Eigenlijk heeft iedereen er zijn idee over, maar niemand weet het echt.

Wat we wel objectief konden observeren, was dat de zogenaamde stablecoins aardige verliezen moesten incasseren. Ik zie je al denken: stablecoins? Verliezen? Zoals de naam inderdaad aangeeft, zijn stablecoins eigenlijk ontwikkeld om een vaste waarde te behouden ten opzichte van andere munten. Een van de bekendste voorbeelden is de Tether USDT. Deze munt wordt gedekt door fysieke dollars en kortlopend staatspapier in de kluizen van Tether. Een andere munt die de voorbije maanden populair werd is de UST, de Terra stablecoin. Die munt is zo gemaakt dat ze steeds de waarde van 1 dollar zou moeten behouden, maar niet door dollars in kluizen aan te houden. Het gaat over een algoritmische stablecoin die door arbitrage met de LUNA token steeds op een koers van 1 dollar zou moeten blijven.

Je leest het goed “zou moeten blijven”, want de munt die geacht werd om de waarde van 1 Dollar aan te houden, was plots minder dan 50 Dollarcent waard. Hoe dat kan? Wel, de manier waarop UST werkt is vrij ingewikkeld. Belangrijk is dat de markt het vertrouwen in de UST en de gekoppelde LUNA token kwijtspeelde. Dat heeft meteen voor een kettingreactie gezorgd.

Hoe komt het dat ook Bitcoin zware verliezen lijdt?

Oké, TerraUSD begint dus te dalen, maar waarom dalen dan ook andere munten mee? Wat is de link tussen bijvoorbeeld TerraUSD en Bitcoin? Wel, eigenlijk is het heel eenvoudig. In de “normale wereld” bestaat er zoiets als een centrale bank. Wanneer we in een systeem zitten met vaste wisselkoersen, dan is het aan die centrale bank om de wisselkoers stabiel te houden.

Door haar eigen munt op te kopen, met het gebruik van buitenlandse valuta, kan de koers hoger worden. Er is namelijk minder aanbod. Omgekeerd, door eigen valuta vrij te geven in ruil voor buitenlandse reserves, zal de koers dalen. 

De ontwikkelaars van TerraUSD hadden gevreesd dat het systeem in tijden van crisis zou kunnen falen. Daarom sloegen ze een groot aantal Bitcoin in, om de val van de TerraUSD te kunnen counteren door het vrijgeven van Bitcoins. Terra had voor bijna 3 miljard dollar aan bitcoin gekocht, dus als deze plots verkocht worden op de markt zorgt dit voor stevige verkoopdruk.

We zullen in de komende weken moeten afwachten hoe het verder gaat. De ondergang van de stablecoin UST onderstreept nogmaals dat je niet zomaar moet investeren in nieuwe altcoins en stablecoins. Je kunt op een heel korte tijd heel veel geld kwijtraken.

De oudste en meest veilige blockchain blijft uiteraard bitcoin. De koers kan uiteraard flink fluctueren, maar bitcoin bestaat na 13 jaren nog altijd en talloze altcoins zijn al dood en begraven. Lees meer over bitcoin kopen in België.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken