Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

Paniek in cryptoland – Was dit een bubbel die gebarsten is?

15 mei 2022 - door Redactie

Vorige week gingen de cryptomunten in vrije val. Op 4 mei was één Bitcoin nog om en bij de 40.000 dollar waard, terwijl dat op 15 mei slechts 30.000 dollar is.

Concreet wil dat zeggen dat op 11 dagen tijd, 25% waarde in rook is opgegaan. Waar komt deze paniek in cryptoland vandaan en was dit effectief een cryptobubbel die gebarsten is? In dit artikel kom je er meer over te weten.

Wat was er aan de hand?

De vraag wat de aanleiding voor de verkoopgolf was, is steeds moeilijk te beantwoorden. Experten zeggen het ene, andere experten beweren nog iets heel anders. Eigenlijk heeft iedereen er zijn idee over, maar niemand weet het echt.

Wat we wel objectief konden observeren, was dat de zogenaamde stablecoins aardige verliezen moesten incasseren. Ik zie je al denken: stablecoins? Verliezen? Zoals de naam inderdaad aangeeft, zijn stablecoins eigenlijk ontwikkeld om een vaste waarde te behouden ten opzichte van andere munten. Een van de bekendste voorbeelden is de Tether USDT. Deze munt wordt gedekt door fysieke dollars en kortlopend staatspapier in de kluizen van Tether. Een andere munt die de voorbije maanden populair werd is de UST, de Terra stablecoin. Die munt is zo gemaakt dat ze steeds de waarde van 1 dollar zou moeten behouden, maar niet door dollars in kluizen aan te houden. Het gaat over een algoritmische stablecoin die door arbitrage met de LUNA token steeds op een koers van 1 dollar zou moeten blijven.

Je leest het goed “zou moeten blijven”, want de munt die geacht werd om de waarde van 1 Dollar aan te houden, was plots minder dan 50 Dollarcent waard. Hoe dat kan? Wel, de manier waarop UST werkt is vrij ingewikkeld. Belangrijk is dat de markt het vertrouwen in de UST en de gekoppelde LUNA token kwijtspeelde. Dat heeft meteen voor een kettingreactie gezorgd.

Hoe komt het dat ook Bitcoin zware verliezen lijdt?

Oké, TerraUSD begint dus te dalen, maar waarom dalen dan ook andere munten mee? Wat is de link tussen bijvoorbeeld TerraUSD en Bitcoin? Wel, eigenlijk is het heel eenvoudig. In de “normale wereld” bestaat er zoiets als een centrale bank. Wanneer we in een systeem zitten met vaste wisselkoersen, dan is het aan die centrale bank om de wisselkoers stabiel te houden.

Door haar eigen munt op te kopen, met het gebruik van buitenlandse valuta, kan de koers hoger worden. Er is namelijk minder aanbod. Omgekeerd, door eigen valuta vrij te geven in ruil voor buitenlandse reserves, zal de koers dalen. 

De ontwikkelaars van TerraUSD hadden gevreesd dat het systeem in tijden van crisis zou kunnen falen. Daarom sloegen ze een groot aantal Bitcoin in, om de val van de TerraUSD te kunnen counteren door het vrijgeven van Bitcoins. Terra had voor bijna 3 miljard dollar aan bitcoin gekocht, dus als deze plots verkocht worden op de markt zorgt dit voor stevige verkoopdruk.

We zullen in de komende weken moeten afwachten hoe het verder gaat. De ondergang van de stablecoin UST onderstreept nogmaals dat je niet zomaar moet investeren in nieuwe altcoins en stablecoins. Je kunt op een heel korte tijd heel veel geld kwijtraken.

De oudste en meest veilige blockchain blijft uiteraard bitcoin. De koers kan uiteraard flink fluctueren, maar bitcoin bestaat na 13 jaren nog altijd en talloze altcoins zijn al dood en begraven. Lees meer over bitcoin kopen in België.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.