Je bent hier: Home > Nieuws > Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.

De staatsbon is een obligatie die door de overheid wordt uitgegeven en die bedoeld is voor de particuliere belegger. Op 4 juni zullen er nieuwe staatsbon te koop worden aangeboden. Beleggers kunnen intekenen op een staatsbon met een looptijd van 5 jaar of 10 jaar.

Leterme-bon

Door de ultralage rente waren staatsbon lange tijd geen aantrekkelijk alternatief voor spaarders. Meer dan tien jaar geleden was dat nog anders. Zo werd er in 2011 nog 5,7 miljard euro opgehaald met een staatsbon die meer dan vier procent rente opleverde. Het was de zogenaamde Leterme-bon, genoemd naar de voormalige eerste minister van ons land. De premier riep toen op om staatsbons te kopen omdat België het moeilijk had op de financiële markten. Ons land liep in de kijker omdat er al 500 dagen geen regering meer was. Bovendien woedde de Europese schuldencrisis volop, waardoor landen als Griekenland en Portugal hulp moesten zoeken.

Na de schuldencrisis begon de rente terug te lopen, waardoor staatsbons niet aantrekkelijk meer waren. In maart 2019 werd voor de laatste keer geld opgehaald met een rentevoet van 0,55% op tien jaar. Een schamele opbrengst om spaarcenten tien jaren vast te zetten.

Hogere rente

Door de stijging van de rentevoeten zal de staatsbon nu weer aantrekkelijker worden. De rentevoeten zijn nog niet bekend gemaakt, maar gezien de 10 jaars rente momenteel rond anderhalve procent ligt, valt het te verwachten dat de aangeboden rente ook rond dat niveau zal liggen. Alleen zal deze rentevoet niet voldoende zijn om de torenhoge inflatie te compenseren.


Laatste artikels over Sparen

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meer


Komt er een einde aan de strafrentes?

10 juni 2022

De ECB zal voor het eerst in tien jaar de rente weer verhogen, waardoor er mogelijk ook een einde zal komen aan de negatieve rentevoeten op spaarrekeningen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken