Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische banken werken aan naamcontrole bij overschrijvingen

Belgische banken werken aan naamcontrole bij overschrijvingen

Belgische banken werken aan naamcontrole bij overschrijvingen

24 mei 2022

Om de strijd tegen valse facturen tegen te gaan, zouden in de toekomst overschrijvingen gecontroleerd worden om na te gaan of het rekeningnummer wel bij de ingevulde naam hoort.

Criminelen vervalsen facturen op vernuftige manieren. Vaak onderscheppen ze een echte factuur, waarna ze deze opnieuw verzenden maar wel met een ander rekeningnummer. De nietsvermoedende klant schrijft vervolgens het geld over naar een verkeerd rekeningnummer.

IBAN-naamcontrole

Om deze vorm van fraude een halt toe te roepen, zal er een IBAN-naamcontrole uitgewerkt worden door de Belgische banken. Wanneer de rekeningnummers van beide partijen bij dezelfde bank geregistreerd staan, dan kan de bank in de eigen database nagaan of de ingevulde naam van de begunstigde overeenkomt met de gegevens waarover ze beschikken. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan zal je een waarschuwing krijgen. In veel gevallen worden er immers nog kleine fouten gemaakt, terwijl er van fraude geen sprake is. Denk maar aan een familienaam waarin 1 letter verkeerd werd ingevuld. In zo'n geval kan de klant aangeven dat de overschrijving mag doorgaan.

De bank van de klant kan momenteel geen controle doen op rekeningnummers van andere banken. Dat zou later dit jaar wel mogelijk moeten worden.

Europa

In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om zelfs buitenlandse rekeningnummers te controleren. De Europese Commissie lijkt alvast voorstander van het idee.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken