Je bent hier: Home > Nieuws > Sombere sfeer op World Economic Forum in Davos

Sombere sfeer op World Economic Forum in Davos

Sombere sfeer op World Economic Forum in Davos

29 mei 2022

De financiële elite van de wereld verzamelde zich vorige week in Davos, Zwitserland, op het World Economic Forum. De slechte economische vooruitzichten waren het belangrijkste gesprekspunt.

Sommige experts verwachten regionale recessies in landen of continenten die in het bijzonder zijn blootgesteld aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en problemen met de wereldwijde toeleveringsketen. Vooral Europa krijgt hier veel aandacht. Anderen schetsen een somberder beeld – die van een wereldwijde recessie.

Inflatie

De inflatie is wereldwijd enorm gestegen. De voedsel- en energiekosten schieten omhoog door de oorlog en de problemen in de toeleveringsketen, samen met de resterende effecten van de Covid-19-pandemie. Dit heeft de Centrale Banken gedwongen het monetaire beleid af te remmen, ondanks de vertragende economie. 

Covid

De miljardair en investeerder George Soros bekritiseerde de Chinese president Xi Jinping in zijn toespraak. Zijn ‘zero-covid’-beleid en de bijbehorende lockdowns hebben de Chinese economie volgens Soros in een ‘vrije val’ geduwd.

Soros ging door met te claimen dat de snel dalende economische activiteiten in China zouden leiden tot een wereldwijde recessie, tenzij Xi van koers verandert. “De schade zal zo groot zijn dat het de wereldeconomie zal beïnvloeden. Met de verstoring van de toeleveringsketens, kan de wereldwijde inflatie veranderen in een wereldwijde depressie”, zei hij. 

Europa in het midden van de storm

Jane Fraser, CEO van Citigroup, zei dat de impact van elk van de “drie R-woorden” – Rusland, recessie en rates (tarieven) – afhing van de geografische ligging. 

“Ik denk dat deze situatie veel zorgwekkender is voor Europa. Dat ligt precies te midden van de stormen van toeleveringsketens, van de energiecrisis en het geweld dat plaatsvindt in Oekraïne.” Op de vraag of Europa een recessie zal meemaken, antwoordde Fraser definitief: “Ja – en ik hoop dat ik het mis heb.” 

Ze gaf ook aan dat in Azië landen grotendeels met “meer gevoel van optimisme” uit de Covid-19-pandemie zijn gekomen. Ze suggereerde dat “zelfs China de wereldwijde recessie serieus neemt”, en dat verdere pakketten om de economie te stimuleren van Peking kunnen worden verwacht. 

Voedselprijzen

“Voedsel is hier de grote zorg, want dat zou de wildcard kunnen zijn. Wanneer mensen over de hele wereld honger hebben – en er zullen 1,5 miljard hongerige mensen zijn zonder toegang tot voedsel, vooral in Afrika, maar niet alleen daar – dan is dat een probleem”, aldus Fraser.

De stijging van de voedselprijzen werd ook als een centrale bedreiging naar voren gebracht door de directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, die maandag tijdens een panel zei dat de economische horizon zeer donker is door de combinatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de daling van de dollar en de omstandigheden in China. 

“We hebben in veel landen te maken met een schok van de grondstofprijzen, en de schok waar ik speciaal uw aandacht op wil vestigen, is de schok van de voedselprijzen. Vanwege het gevoel dat de economie misschien in moeilijker vaarwater komt, is de afgelopen week de olieprijs gedaald, maar de voedselprijs blijft stijgen,” zei Georgieva.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken