Je bent hier: Home > Nieuws > China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

01 juni 2022

China hield vorige week een zeldzame landelijke bijeenkomst via teleconferentie om een ​​door Covid geteisterde economie te versterken.

De timing en schaal gaven de ernst van de situatie aan. De huidige uitdagingen voor het land om zijn doelstelling van ongeveer 5,5% groei in BBP voor het eind van het jaar te bereiken, zijn duidelijk gemaakt.

“De moeilijkheden, in sommige gebieden en tot op zekere hoogte, zijn zelfs groter dan de ernstige schok van de pandemie in 2020”, zei premier Li Keqiang tijdens de videoconferentie. Hij waarschuwde dat de economie zich op een “kritiek punt” bevindt voor het bepalen van het traject voor het hele jaar, en riep ambtenaren op om “hard te werken” – volgens het rapport voor groei in het tweede kwartaal en een daling van de werkloosheid. 

Het vasteland van China heeft geprobeerd de ergste Covid-uitbraak sinds begin 2020 in te dammen door strikte lockdowns en reisbeperkingen te hanteren, met name in de metropool Shanghai. Buitenlandse bedrijven hebben als gevolg daarvan productie- en omzetverlies gemeld.

Hoewel de staatsmedia niet specificeerde hoeveel mensen deelnamen aan de teleconferentie, liet een nieuwsuitzending woensdag zien dat grote vergaderzalen van mensen uit verschillende provincies op de bijeenkomst aanwezig waren.

“Er is in jaren niet zo'n bijeenkomst van deze omvang geweest, en het is ongekend dat één bijeenkomst zoveel overheidsniveaus tegelijk aanspreekt”, zei Zong Liang, hoofdonderzoeker bij de Bank of China.

Zong merkte op hoe beleid doorgaans wordt overgedragen via verschillende regeringslagen en dat sommige plaatsen onnodig harde maatregelen hebben genomen. Om een ​​idee te krijgen van de schaal van het land: China heeft 31 regio's op provincieniveau en meer dan 2800 op landelijk niveau.

“Chinese beleidsmakers voelen de druk om de economie te ondersteunen na de zeer zwakke groei van de bedrijvigheid in april, het slechte herstel tot nu toe in mei en de aanhoudende stijgingen van de werkloosheidscijfers”, schreven analisten van Goldman Sachs woensdag in een rapport.

Hoewel het aantal nieuwe Covid-gevallen is afgenomen in Shanghai, Peking en andere delen van China, hebben analisten opgemerkt dat lokale autoriteiten voorzichtig zijn geweest met het versoepelen van de Covid-maatregelen.

Verlaging groeiprognoses

Twee investeringsbanken verlaagden deze week hun prognose voor het BBP van China, één van slechts 3%. Jianwei Xu, senior econoom bij Natixis, zei dat het nog moet worden bezien hoe effectief de aangekondigde economische steunmaatregelen zullen zijn. “De belangrijkste vraag is hoe we de mobiliteit in de economie nieuw leven kunnen inblazen”, zei Xu donderdag tijdens een webinar. “Om de economie terug te brengen naar het niveau van voor de pandemie, zijn waarschijnlijk meer maatregelen nodig dan gisteren aangekondigd vanwege het lage economische vertrouwen.”

Het officiële rapport van de landelijke teleconferentie maakte geen melding van China’s Covid-maatregelen, bekend als het “dynamische zero-Covid beleid”.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken