Je bent hier: Home > Nieuws > Topvrouw Meta vertrekt in roerige tijden voor het bedrijf

Topvrouw Meta vertrekt in roerige tijden voor het bedrijf

Topvrouw Meta vertrekt in roerige tijden voor het bedrijf

06 juni 2022

Sheryl Sandberg stopt met haar rol als Chief Operating Officer bij Meta, het bedrijf dat voorheen bekend stond als Facebook.

Sandberg kwam begin 2008 bij Facebook als de nummer 2 van Facebook CEO en medeoprichter Mark Zuckerberg, en hielp Facebook om te vormen tot een reclamegigant en een van de machtigste bedrijven in de tech-industrie, met een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen dollar.

Javier Olivan, Chief Growth Officer van het bedrijf, zal dit najaar de functie van COO overnemen. Sandberg, die Zuckerberg onlangs op de hoogte heeft gesteld van haar besluit, blijft lid van het bestuur van Meta. 

“De komende maanden zullen Mark en ik mijn directe taken overdragen”, zei Sandberg in een lange Facebook-post waarin ze sprak over haar aftreden. Meta plant ook een interne reorganisatie om mee te gaan met de verandering, zei Zuckerberg. 

“Ik ben niet van plan om de rol van Sheryl in onze bestaande structuur te vervangen. Ik weet niet zeker of dat mogelijk zou zijn, aangezien ze een superster is die de rol van COO op haar eigen unieke manier definieerde”, zei Zuckerberg in een Facebook-bericht. 

“Maar zelfs als het mogelijk zou zijn, denk ik dat Meta het punt heeft bereikt waarop het logisch is dat onze product- en bedrijfsgroepen nauwer geïntegreerd zijn, in plaats van dat alle zakelijke en operationele functies afzonderlijk van onze producten zijn georganiseerd”, zei hij. 

Kritiek

Meta is de afgelopen jaren onder vuur komen te liggen vanwege zijn enorme invloed, het gebrek aan succes bij het stoppen van de verspreiding van verkeerde informatie en schadelijk materiaal, en de overnames van rivalen zoals Instagram en WhatsApp. 

Zuckerberg en andere leidinggevenden zijn de afgelopen drie jaar meerdere keren gedwongen voor het Amerikaanse Congres te getuigen, hoewel Sandberg grotendeels aan die schijnwerpers is ontsnapt. 

Het bedrijf wordt momenteel geconfronteerd met een antitrustrechtszaak van de Amerikaanse Federal Trade Commission en zou kunnen worden onderzocht door andere instanties zoals de Securities and Exchange Commission. Dit komt nadat een klokkenluider een klacht had ingediend over het gebrek aan inspanningen om haat op het platform te bestrijden. 

Rolmodel

Sandberg gebruikte haar succes met Facebook om haar eigen profiel te verbeteren, vooral onder vrouwen op de werkvloer. In 2013 bracht ze het boek 'Lean In: Women, Work, and the Will to Lead' uit, met de nadruk op de uitdagingen waarmee vrouwen op de werkplek worden geconfronteerd en wat ze kunnen doen om hun carrière vooruit te helpen. 

Voordat ze bij Facebook kwam, werkte Sandberg bij het ministerie van Financiën van de regering Clinton, waarna ze in 2001 bij Google kwam en hielp bij de groei van de activiteiten in adverteren.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken