Je bent hier: Home > Nieuws > Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.

Volgens de Nationale Bank zorgen de hoge energieprijzen voor bijkomende risico's voor de banken. Zo zouden gezinnen mogelijk in de problemen kunnen komen om hun woonkrediet af te betalen. Daarnaast zal een slechte energiescore ook voor een waardevermindering van gebouwen zorgen.

EPC

De banken moeten sinds vorig jaar het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen als een klant een woonkrediet wil afsluiten. Op deze manier heeft de bank al deels een zicht op het risico op de kredietportefeuille. 

De NBB stelt dat een belangrijk deel van de kredietportefeuille van banken bestaat uit woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Bij de woningen die in 2021 gefinancierd werden, had een derde een EPC label E of F. Nog een derde bevond zich in de categorie C of D. Veel van deze woningen behoren toe aan gezinnen die het niet al te breed hebben. Zij kunnen dus moeilijk investeren in een energetische renovatie en worden snel getroffen door hogere energieprijzen. Dit bemoeilijkt het afbetalen van hun woonkrediet.

EPC databank

De overheid beschikt over een EPC databank, waardoor de banken ook makkelijk informatie zouden kunnen opvragen over woningen die ze voor 2021 gefinancierd hebben. Voorlopig hebben de banken nog geen toegang tot deze database. De oude EPC certificaten uit de database zijn vermoedelijk ook niet up to date. Gezinnen zouden bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen hebben in bijkomende isolatie, zonnepanelen of dubbele beglazing, waardoor de EPC score is verbeterd. Een EPC laten opmaken kost geld en gebeurt doorgaans alleen wanneer een woning wordt verkocht.


Laatste artikels over Vastgoed

Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

12 mei 2022

Globaal gezien is de markt wat overgewaardeerd, hoewel er in bepaalde gemeenten onderwaarderingen zijn.
Lees meer


Logistieke gebouwen – het vastgoed van de toekomst?

01 april 2022

Heb jij al gehoord van logistieke panden? Wat houden die precies in en kan je er als particulier ook in investeren? In dit artikel vertellen we je er alles over. 
Lees meer


Kies voor zon, sfeer en zonwering

03 maart 2022

Als het regent dan wordt er geklaagd dat de zon niet schijnt. Als het dan een keer zonnig is dan blijven we binnen omdat het zo heet is op het terras.
Lees meer


Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

12 december 2021

Vanaf 1 januari betaal je slechts 3% registratierechten in plaats van 6%. Zo'n 4 op de 10 kopers proberen dan ook de ondertekening van de akte uit te stellen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken