Je bent hier: Home > Nieuws > Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022 - door Redactie

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.

Volgens de Nationale Bank zorgen de hoge energieprijzen voor bijkomende risico's voor de banken. Zo zouden gezinnen mogelijk in de problemen kunnen komen om hun woonkrediet af te betalen. Daarnaast zal een slechte energiescore ook voor een waardevermindering van gebouwen zorgen.

EPC

De banken moeten sinds vorig jaar het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen als een klant een woonkrediet wil afsluiten. Op deze manier heeft de bank al deels een zicht op het risico op de kredietportefeuille. 

De NBB stelt dat een belangrijk deel van de kredietportefeuille van banken bestaat uit woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Bij de woningen die in 2021 gefinancierd werden, had een derde een EPC label E of F. Nog een derde bevond zich in de categorie C of D. Veel van deze woningen behoren toe aan gezinnen die het niet al te breed hebben. Zij kunnen dus moeilijk investeren in een energetische renovatie en worden snel getroffen door hogere energieprijzen. Dit bemoeilijkt het afbetalen van hun woonkrediet.

EPC databank

De overheid beschikt over een EPC databank, waardoor de banken ook makkelijk informatie zouden kunnen opvragen over woningen die ze voor 2021 gefinancierd hebben. Voorlopig hebben de banken nog geen toegang tot deze database. De oude EPC certificaten uit de database zijn vermoedelijk ook niet up to date. Gezinnen zouden bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen hebben in bijkomende isolatie, zonnepanelen of dubbele beglazing, waardoor de EPC score is verbeterd. Een EPC laten opmaken kost geld en gebeurt doorgaans alleen wanneer een woning wordt verkocht.


Laatste artikels over Vastgoed

Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt blijft standhouden

18 oktober 2022

Het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt blijft hoog en de prijzen blijven stijgen.
Lees meer


Investeren in studentenhuisvesting

22 augustus 2022

De laatste jaren wordt er vaak herhaald dat er een nijpend tekort is aan huisvesting voor studenten.
Lees meer


Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.