Je bent hier: Home > Nieuws > Groen licht voor stablecoin wetgeving in Japan

Groen licht voor stablecoin wetgeving in Japan

Groen licht voor stablecoin wetgeving in Japan

09 juni 2022

Het hogere parlement van Japan, het House of Councillors, heeft een wetswijziging goedgekeurd die de uitgifte van stablecoins zal reguleren.

De wetgevers stemden tijdens een plenaire sessie voor een wijziging van de Funds Settlement Law. De wijziging legt een reeks beperkingen op aan zowel de crypto- als de stablecoin-sector en zal over een jaar van kracht gaan. Daarna mogen alleen banken en andere erkende en gereguleerde financiële instellingen, zoals trust operators, crypto-assets of stablecoins uitgeven. 

De wetswijziging ging gemakkelijk door het parlement en werd grotendeels geformuleerd door de belangrijkste financiële en crypto-regulator van het land, de Financial Services Agency (FSA), die in maart zijn voorstellen voor juridische verandering indiende. De FSA vreest dat de toename van de uitgifte en distributie van stablecoins meer maatregelen tegen het witwassen van geld noodzakelijk zal maken. 

De nieuwe regelgeving is alleen van toepassing op binnenlandse ontwikkelaars of ontwikkelaars die zich rechtstreeks richten op Japanse gebruikers. Aangezien stablecoins momenteel niet genoteerd zijn op Japanse beurzen, zullen de maatregelen voornamelijk van toepassing zijn op de Japanse banken en financiële bedrijven die hopen fiat-yen-gekoppelde stablecoins uit te rollen in de nabije toekomst. 

De wetswijziging verleent stablecoins een juridische status en definieert ze als een inwisselbare waarde, net zoals vouchers of loyaliteitspunten. Het verklaarde ook dat alle stablecoins gekoppeld moeten zijn aan de yen of aan een ander algemeen erkend fiat zoals de USD. Uitgevers moeten tokenhouders ook het recht garanderen om hun cyptocurrency tokens op verzoek om te wisselen voor fiat. 

Banken, waaronder de gigantische Mitsubishi UFJ, hebben gewacht tot de maatregel werd goedgekeurd voordat ze hun eigen stablecoins uitbrachten, en de meesten hoopten de munt te gebruiken op het gebied van retailbetalingen. 

FTX

Ondertussen is FTX de eerste buitenlandse speler geworden die serieus de Japanse cryptosector betreedt, via een grote M&A-beweging. Het bedrijf kocht eerder dit jaar de Quoine Corporation – exploitant van de FSA licentiehoudende Liquid-beurs – in een deal. 

In een persbericht legde FTX uit dat de oprichter en CEO van het bedrijf, Sam Bankman-Fried, zou werken als interim CEO van de Liquid-beurs en FTX Japan. 

Bankman-Fried werd als volgt geciteerd: “De overname geeft ons niet alleen een technologisch voordeel, maar stelt ons ook in staat om op een transparante, constructieve en positieve manier rechtstreeks samen te werken met Japanse toezichthouders.”


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken