Je bent hier: Home > Nieuws > Komt er een einde aan de strafrentes?

Komt er een einde aan de strafrentes?

Komt er een einde aan de strafrentes?

10 juni 2022

De ECB zal voor het eerst in tien jaar de rente weer verhogen, waardoor er mogelijk ook een einde zal komen aan de negatieve rentevoeten op spaarrekeningen.

De kortetermijnrente van de ECB ging in 2014 onder nul en parkeert zelfs sinds 2019 al op - 0,5%. Banken die hun cash overschotten bij de ECB parkeren, verliezen hierdoor geld. Deze kosten worden door veel grote banken doorgerekend aan de consument die veel geld op zijn spaarrekening parkeert. 

Bij ING moeten klanten die meer dan 250.000 euro op een spaarrekening aanhouden bijvoorbeeld een strafrente betalen van 0,5%. ING heeft al laten weten dat dit vanaf september niet meer zal zijn. De kans is groot dat de andere banken dit voorbeeld weldra zullen volgen.

Christine Lagarde van de ECB liet vandaag weten dat de centrale bank in juli de basisrente met 25 basispunten zal optrekken tot - 0,25%. In september zou dan de volgende verhoging doorgaan, misschien zelfs met 50 basispunten. In het najaar zal de Europese kortetermijnrente dus terug positief worden.

Spaarrente

De renteverhogingen van de ECB kunnen mogelijk ook zorgen voor een verhoging van de spaarrente. Gereglementeerde spaarrekeningen moeten minimaal 0,11% rente aanbieden en er waren weinig banken die meer boden dan het wettelijk minimum. Daar kan tegen het einde van het jaar mogelijk ook verandering in komen.

Woonkredieten

Ook leningen zijn al een tijdje duurder aan het worden. Dat komt omdat voor woonkredieten gekeken wordt naar de langetermijnrente, die al langer aan een opmars bezig is.


Laatste artikels over Sparen

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meer


Staatsbons terug na drie jaren afwezigheid

17 mei 2022

De Belgische staat gaat geld ophalen bij kleine beleggers. Het is drie jaren geleden dat dit nog gebeurd is.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken