Je bent hier: Home > Nieuws > Komt er een einde aan de strafrentes?

Komt er een einde aan de strafrentes?

Komt er een einde aan de strafrentes?

10 juni 2022 - door Redactie

De ECB zal voor het eerst in tien jaar de rente weer verhogen, waardoor er mogelijk ook een einde zal komen aan de negatieve rentevoeten op spaarrekeningen.

De kortetermijnrente van de ECB ging in 2014 onder nul en parkeert zelfs sinds 2019 al op - 0,5%. Banken die hun cash overschotten bij de ECB parkeren, verliezen hierdoor geld. Deze kosten worden door veel grote banken doorgerekend aan de consument die veel geld op zijn spaarrekening parkeert. 

Bij ING moeten klanten die meer dan 250.000 euro op een spaarrekening aanhouden bijvoorbeeld een strafrente betalen van 0,5%. ING heeft al laten weten dat dit vanaf september niet meer zal zijn. De kans is groot dat de andere banken dit voorbeeld weldra zullen volgen.

Christine Lagarde van de ECB liet vandaag weten dat de centrale bank in juli de basisrente met 25 basispunten zal optrekken tot - 0,25%. In september zou dan de volgende verhoging doorgaan, misschien zelfs met 50 basispunten. In het najaar zal de Europese kortetermijnrente dus terug positief worden.

Spaarrente

De renteverhogingen van de ECB kunnen mogelijk ook zorgen voor een verhoging van de spaarrente. Gereglementeerde spaarrekeningen moeten minimaal 0,11% rente aanbieden en er waren weinig banken die meer boden dan het wettelijk minimum. Daar kan tegen het einde van het jaar mogelijk ook verandering in komen.

Woonkredieten

Ook leningen zijn al een tijdje duurder aan het worden. Dat komt omdat voor woonkredieten gekeken wordt naar de langetermijnrente, die al langer aan een opmars bezig is.


Laatste artikels over Sparen

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.