Je bent hier: Home > Nieuws > Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 

De Dow Jones Industrial Average verloor 815 punten, ofwel 2,5%. De S&P 500 daalde 2,8%, terwijl Nasdaq Composite 3,3% daalde. 

Het rapport over de consumentenprijsindex van mei bereikte het hoogste niveau sinds 1981, wat de aandelenmarkt onder druk zette. Het rapport toonde aan dat de prijzen jaar op jaar met 8,6% stegen, en 6% wanneer de voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten. 

Door Dow Jones ondervraagde economen rekenden op jaar op jaar stijgingen van 8,3% voor de hoofdindex en 5,9% voor de kernindex. 

Rentevrees

De hoge inflatie wakkerde de bezorgdheid aan over een mogelijke recessie voor de Amerikaanse economie. De voorlopige verwachtingen van juni voor de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan lag elders ruim onder de verwachtingen en bereikte een dieptepunt. 

Er rolde een brede verkoopgolf over de markt en Wall Street ging de zoveelste verliesweek tegemoet. De hoge inflatie zou er immers toe kunnen leiden dat er later dit jaar meer renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve gaan komen.

Aandelen in de technologische sector zijn vaak het meest rentegevoelig, omdat een hoge rente negatief is om zich te financieren. Bovendien liggen de winsten van deze bedrijven vaak nog ver in de toekomst, waardoor het minder interessant wordt om hier in te beleggen. Bij een stijgende rente zijn er andere investeringen te vinden met een lager risico en een aantrekkelijk rendement.


Laatste artikels over Beleggen

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meer


Tien procent van de Belgen bezit crypto

25 mei 2022

Uit een onderzoek van de ECB blijkt dat ongeveer 10 procent van de Belgen al geïnvesteerd heeft in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken