Je bent hier: Home > Nieuws > Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022 - door Redactie

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 

De Dow Jones Industrial Average verloor 815 punten, ofwel 2,5%. De S&P 500 daalde 2,8%, terwijl Nasdaq Composite 3,3% daalde. 

Het rapport over de consumentenprijsindex van mei bereikte het hoogste niveau sinds 1981, wat de aandelenmarkt onder druk zette. Het rapport toonde aan dat de prijzen jaar op jaar met 8,6% stegen, en 6% wanneer de voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten. 

Door Dow Jones ondervraagde economen rekenden op jaar op jaar stijgingen van 8,3% voor de hoofdindex en 5,9% voor de kernindex. 

Rentevrees

De hoge inflatie wakkerde de bezorgdheid aan over een mogelijke recessie voor de Amerikaanse economie. De voorlopige verwachtingen van juni voor de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan lag elders ruim onder de verwachtingen en bereikte een dieptepunt. 

Er rolde een brede verkoopgolf over de markt en Wall Street ging de zoveelste verliesweek tegemoet. De hoge inflatie zou er immers toe kunnen leiden dat er later dit jaar meer renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve gaan komen.

Aandelen in de technologische sector zijn vaak het meest rentegevoelig, omdat een hoge rente negatief is om zich te financieren. Bovendien liggen de winsten van deze bedrijven vaak nog ver in de toekomst, waardoor het minder interessant wordt om hier in te beleggen. Bij een stijgende rente zijn er andere investeringen te vinden met een lager risico en een aantrekkelijk rendement.


Laatste artikels over Beleggen

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

10 september 2022

Rond 15 september gaat Ethereum overstappen van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS). De crypto wereld houdt zijn adem vast.
Lees meer


FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

01 september 2022

VRT MAX pakte deze week uit met de nieuwe docureeks FIRE: vroeg op pensioen. De mogelijkheden van het beleggen worden echter veel te rooskleurig voorgesteld.
Lees meer


Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

25 augustus 2022

Heel vaak wordt er online verwezen naar het zogenaamde beleggingsplan. Ben jij nieuw in de financiële wereld en heb je nog geen idee wat een beleggingsplan precies is?
Lees meer


Beleggen in wijn is vaak oplichting

24 augustus 2022

De FSMA waarschuwt op zijn website voor oplichtingspraktijken met beleggingen in wijn.
Lees meer


Geen interesse in beursgang cryptoplatform bit4you

23 augustus 2022

Het Belgische cryptoplatform bit4you slaagt er niet in om voldoende geld op te halen om een beursgang te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken