Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > KBC lanceert eigen cryptomunt

KBC lanceert eigen cryptomunt

KBC lanceert eigen cryptomunt

16 juni 2022 - door Redactie

De Belgische bank KBC lanceert met de Kate Coin een eigen digitale munt.

KBC is de eerste Europese bank die met een eigen blockchainproject uitpakt. Het gaat over een gesloten project dat alleen binnen het eigen ecosysteem zal werken. De naam verwijst naar de persoonlijke assistent Kate die al een tijdje aanwezig is in de KBC app.

Kate Coin werd gebouwd op een eigen blockchain en is vergelijkbaar met een volledig gedekte stablecoin, omdat de waarde door KBC gegarandeerd wordt. In die zin gaat het eerder over een digitale jeton zoals we die ook kennen binnen gesloten omgevingen zoals bijvoorbeeld videogames. De Kate Coins zullen ook niet overdraagbaar zijn naar andere mensen en kunnen niet terug ingeruild worden tegen euro's.

Wallet

Binnenkort kunnen klanten Kate Coins verwerven die binnen een wallet in de KBC mobile app bewaard zullen worden. Klanten zullen beloond worden met coins wanneer ze bepaalde diensten aankopen, waardoor de Kate Coin in eerste instantie meer op een loyaliteitsprogramma lijkt. De Kate Coins zullen immers aangewend kunnen worden om korting te krijgen op andere KBC producten.

Programmeerbaar geld

KBC kan zelf bepalen hoe de Kate Coins gebruikt kunnen worden. Zo kunnen ze instellen voor welke diensten de Kate Coin wel of niet mag gebruikt worden. Ook kan er een beperkte houdbaarheid ingebouwd worden. De klant moet de coins dan binnen een bepaalde periode uitgeven. Zelfs de waarde kan opgedreven worden, bijvoorbeeld om het investeren in duurzame beleggingsfondsen te stimuleren.

Ook buiten KBC

KBC wil de Kate Coin ook uitrollen naar andere ecosystemen. Het gaat dan over bedrijven die een samenwerking met KBC afsluiten en die de Kate Coin zullen aanvaarden als betaalmiddel.

Eerste grote test op een Werchter

Een eerste grote test is voorzien op het festival Werchter Boutique, waar 8.000 KBC werknemers hapjes en drankjes zullen kunnen betalen met Kate Coins. Op deze manier wordt nagegaan of een grote hoeveelheid kleine transacties vlot verwerkt kunnen worden.

Bitcoin is een open en globaal monetair netwerk

KBC tracht nu met een eigen coin mee te surfen op de groeiende adoptie van cryptomunten als bitcoin. Gesloten netwerken zoals KBC zijn echter alleen handig voor mensen die al klant zijn van de bank. Het Bitcoin netwerk is daarentegen een open en globaal monetair netwerk, waarop iedereen met een eigen app kan inpluggen. In de VS is Strike ondermeer bezig met het verwerken van snelle betalingen over het bitcoin Lightning netwerk. Het maakt daarbij niet uit of de betaler en ontvanger dezelfde app gebruiken. Zo kan een gebruiker van Strike een betaling verzenden naar een gebruiker van een andere app zoals bijvoorbeeld Blue wallet. Momenteel zijn stablecoins op Lightning in ontwikkeling. Op deze manier zullen digitale dollars over het bitcoin Lightning netwerk kunnen verzonden worden, waardoor verzender en ontvanger zich geen zorgen moeten maken over de volatiliteit van de bitcoin koers. Het bitcoin netwerk wordt in dat geval gewoon gebruikt om transacties af te wikkelen.

Lees meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.