Je bent hier: Home > Nieuws > KBC lanceert eigen cryptomunt

KBC lanceert eigen cryptomunt

KBC lanceert eigen cryptomunt

16 juni 2022

De Belgische bank KBC lanceert met de Kate Coin een eigen digitale munt.

KBC is de eerste Europese bank die met een eigen blockchainproject uitpakt. Het gaat over een gesloten project dat alleen binnen het eigen ecosysteem zal werken. De naam verwijst naar de persoonlijke assistent Kate die al een tijdje aanwezig is in de KBC app.

Kate Coin werd gebouwd op een eigen blockchain en is vergelijkbaar met een volledig gedekte stablecoin, omdat de waarde door KBC gegarandeerd wordt. In die zin gaat het eerder over een digitale jeton zoals we die ook kennen binnen gesloten omgevingen zoals bijvoorbeeld videogames. De Kate Coins zullen ook niet overdraagbaar zijn naar andere mensen en kunnen niet terug ingeruild worden tegen euro's.

Wallet

Binnenkort kunnen klanten Kate Coins verwerven die binnen een wallet in de KBC mobile app bewaard zullen worden. Klanten zullen beloond worden met coins wanneer ze bepaalde diensten aankopen, waardoor de Kate Coin in eerste instantie meer op een loyaliteitsprogramma lijkt. De Kate Coins zullen immers aangewend kunnen worden om korting te krijgen op andere KBC producten.

Programmeerbaar geld

KBC kan zelf bepalen hoe de Kate Coins gebruikt kunnen worden. Zo kunnen ze instellen voor welke diensten de Kate Coin wel of niet mag gebruikt worden. Ook kan er een beperkte houdbaarheid ingebouwd worden. De klant moet de coins dan binnen een bepaalde periode uitgeven. Zelfs de waarde kan opgedreven worden, bijvoorbeeld om het investeren in duurzame beleggingsfondsen te stimuleren.

Ook buiten KBC

KBC wil de Kate Coin ook uitrollen naar andere ecosystemen. Het gaat dan over bedrijven die een samenwerking met KBC afsluiten en die de Kate Coin zullen aanvaarden als betaalmiddel.

Eerste grote test op een Werchter

Een eerste grote test is voorzien op het festival Werchter Boutique, waar 8.000 KBC werknemers hapjes en drankjes zullen kunnen betalen met Kate Coins. Op deze manier wordt nagegaan of een grote hoeveelheid kleine transacties vlot verwerkt kunnen worden.

Bitcoin is een open en globaal monetair netwerk

KBC tracht nu met een eigen coin mee te surfen op de groeiende adoptie van cryptomunten als bitcoin. Gesloten netwerken zoals KBC zijn echter alleen handig voor mensen die al klant zijn van de bank. Het Bitcoin netwerk is daarentegen een open en globaal monetair netwerk, waarop iedereen met een eigen app kan inpluggen. In de VS is Strike ondermeer bezig met het verwerken van snelle betalingen over het bitcoin Lightning netwerk. Het maakt daarbij niet uit of de betaler en ontvanger dezelfde app gebruiken. Zo kan een gebruiker van Strike een betaling verzenden naar een gebruiker van een andere app zoals bijvoorbeeld Blue wallet. Momenteel zijn stablecoins op Lightning in ontwikkeling. Op deze manier zullen digitale dollars over het bitcoin Lightning netwerk kunnen verzonden worden, waardoor verzender en ontvanger zich geen zorgen moeten maken over de volatiliteit van de bitcoin koers. Het bitcoin netwerk wordt in dat geval gewoon gebruikt om transacties af te wikkelen. Open standaarden winnen dan ook meestal het pleit.

Lees meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meer


Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken