Je bent hier: Home > Nieuws > Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.

's Werelds grootste digitale valuta is met bijna 70% gedaald sinds de piek van de crypto-rage in november 2021. Charlie Morris, oprichter van ByteTree, een bedrijf voor digitaal vermogensbeheer, zei dat 20.000 dollar dicht bij het hoogtepunt van de laatste grote bull periode van Bitcoin in 2017 was en dus “een steunniveau zou kunnen zijn.”

Rekeningen geblokkeerd

Eerder deze week begon crypto bedrijf Celsius gebruikers toegang tot hun geld te blokkeren, wat de speculatie opwekte dat het bedrijf binnenkort failliet zou kunnen gaan. Investeerders maken zich zorgen dat een mogelijke liquidatie van Celsius kan leiden tot een nog diepere daling van crypto, wat mogelijk ook andere grote spelers neerhaalt. 

“Als Celsius instort, kan er een situatie ontstaan ​​waarbij grote investeerders in bitcoin en ethereum gedwongen worden om hun posities te verkopen”, zegt Marcus Sotiriou, analist bij GlobalBlock. "Ze hebben immers nood aan cash om overeind te blijven en zullen bezittingen moeten verkopen."

Staked ether

Celsius heeft veel activa in de gedecentraliseerde financiële ruimte, waaronder Staked Ether, een token aangeboden door crypto start-up Lido Finance. Deze zou evenveel waard moeten zijn als Ether, de op één na grootste cryptocurrency. 

Staked Ether is in wezen een schuldbekentenis die beleggers kopen om beloningen te verdienen op hun Ether-tokens. De originele Ether wordt opgesloten gehouden in het crypto-equivalent van een kluis, en is niet toegankelijk totdat de Ethereum blockchain met succes een langverwachte upgrade heeft doorstaan. Wie ETH wil staken en een validator wil worden in het nieuwe proof of stake netwerk, moet immers 32 ETH vastzetten in het nieuwe protocol. Het is echter nog steeds wachten op de zogenaamde 'merge', waarbij het huidige Ethereum mainnet met het nieuwe wordt samengevoegd. Pas dan zal de ETH weer vrij beschikbaar worden.

Wie via Lido Finance gewerkt heeft om zijn ETH vast te zetten, kreeg in ruil stETH, een token die de prijs van ETH zou moeten volgen. "Celsius kan worden gedwongen om bezittingen te verkopen om het onderpand op leningen overeind te houden. De ETH die vastgezet werd is niet liquide en het bedrijf heeft nu nood aan liquide middelen", zei Marc-Thomas Arjoon, onderzoeksmedewerker bij CoinShares. Celsius begon daarom massaal stETH te verkopen, wat voor zo'n druk op de markten zorgt dat stETH zijn koppeling met ETH kwijtspeelt. Zo is 1 stETH momenteel nog slechts 0,94 ETH waard. Partijen die hun positie stETH verkopen, incasseren dus een verlies.

Crisis diept zich uit

De cryptomarkt stond al op wankele grond na de ineenstorting van twee populaire tokens van $ 60 miljard vorige maand. Nu zetten de belangrijkste spelers in de ruimte zich schrap voor een langetermijn-berenmarkt die bekend staat als 'crypto winter'. 

Talloze bedrijven hebben drastisch op de kosten bezuinigd, waarbij Coinbase dinsdag aankondigde dat het ongeveer 1.100 mensen zou ontslaan. Er wordt nu ook gespeculeerd dat Three Arrows Capital, een crypto hedgefonds, op instorten staat. Zu Shu, de medeoprichter van het bedrijf, zei dat het “in het proces van communicatie met relevante partijen was en volledig toegewijd was om dit op te lossen.”

Profiteren van koerszwakte

Doordat iedereen met teveel leningen zijn investeringen moet verkopen, komt ook de bitcoin koers fors onder druk te staan. Bitcoin is een super liquide belegging die steeds verkocht kan worden, wat kapseizende fondsen en bedrijven dan ook doen. Hierdoor is er mogelijk een opportuniteit om bitcoin goedkoop aan te kopen. Wie gelooft in bitcoin en denkt dat het in de toekomst veel meer gebruikt zal worden, kan profiteren van de crisis om bitcoin te kopen. Denk er wel aan om dit steeds te doen met geld dat je niet nodig hebt. Het risico is namelijk hoog en niemand kan voorspellen hoe diep de koersen nog gaan vallen en of er ooit nog wel nieuwe hoogtepunten gaan komen.


Laatste artikels over Finance

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.
Lees meer


Achteraf betalen is populair online

23 juni 2022

De Zweedse fintech Klarna telt naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen klanten in België.
Lees meer


Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken