Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

Crypto bedrijven in zwaar weer: Celsius blokkeert uitbetalingen

17 juni 2022 - door Redactie

Cryptocurrency’s staan sterk onder druk, waarbij bitcoin richting de 20.000 dollar koerst. Reden zijn platformen en fondsen die in de problemen komen en anderen meesleuren in hun val.

's Werelds grootste digitale valuta is met bijna 70% gedaald sinds de piek van de crypto-rage in november 2021. Charlie Morris, oprichter van ByteTree, een bedrijf voor digitaal vermogensbeheer, zei dat 20.000 dollar dicht bij het hoogtepunt van de laatste grote bull periode van Bitcoin in 2017 was en dus “een steunniveau zou kunnen zijn.”

Rekeningen geblokkeerd

Eerder deze week begon crypto bedrijf Celsius gebruikers toegang tot hun geld te blokkeren, wat de speculatie opwekte dat het bedrijf binnenkort failliet zou kunnen gaan. Investeerders maken zich zorgen dat een mogelijke liquidatie van Celsius kan leiden tot een nog diepere daling van crypto, wat mogelijk ook andere grote spelers neerhaalt. 

“Als Celsius instort, kan er een situatie ontstaan ​​waarbij grote investeerders in bitcoin en ethereum gedwongen worden om hun posities te verkopen”, zegt Marcus Sotiriou, analist bij GlobalBlock. "Ze hebben immers nood aan cash om overeind te blijven en zullen bezittingen moeten verkopen."

Staked ether

Celsius heeft veel activa in de gedecentraliseerde financiële ruimte, waaronder Staked Ether, een token aangeboden door crypto start-up Lido Finance. Deze zou evenveel waard moeten zijn als Ether, de op één na grootste cryptocurrency. 

Staked Ether is in wezen een schuldbekentenis die beleggers kopen om beloningen te verdienen op hun Ether-tokens. De originele Ether wordt opgesloten gehouden in het crypto-equivalent van een kluis, en is niet toegankelijk totdat de Ethereum blockchain met succes een langverwachte upgrade heeft doorstaan. Wie ETH wil staken en een validator wil worden in het nieuwe proof of stake netwerk, moet immers 32 ETH vastzetten in het nieuwe protocol. Het is echter nog steeds wachten op de zogenaamde 'merge', waarbij het huidige Ethereum mainnet met het nieuwe wordt samengevoegd. Pas dan zal de ETH weer vrij beschikbaar worden.

Wie via Lido Finance gewerkt heeft om zijn ETH vast te zetten, kreeg in ruil stETH, een token die de prijs van ETH zou moeten volgen. "Celsius kan worden gedwongen om bezittingen te verkopen om het onderpand op leningen overeind te houden. De ETH die vastgezet werd is niet liquide en het bedrijf heeft nu nood aan liquide middelen", zei Marc-Thomas Arjoon, onderzoeksmedewerker bij CoinShares. Celsius begon daarom massaal stETH te verkopen, wat voor zo'n druk op de markten zorgt dat stETH zijn koppeling met ETH kwijtspeelt. Zo is 1 stETH momenteel nog slechts 0,94 ETH waard. Partijen die hun positie stETH verkopen, incasseren dus een verlies.

Crisis diept zich uit

De cryptomarkt stond al op wankele grond na de ineenstorting van twee populaire tokens van $ 60 miljard vorige maand. Nu zetten de belangrijkste spelers in de ruimte zich schrap voor een langetermijn-berenmarkt die bekend staat als 'crypto winter'. 

Talloze bedrijven hebben drastisch op de kosten bezuinigd, waarbij Coinbase dinsdag aankondigde dat het ongeveer 1.100 mensen zou ontslaan. Er wordt nu ook gespeculeerd dat Three Arrows Capital, een crypto hedgefonds, op instorten staat. Zu Shu, de medeoprichter van het bedrijf, zei dat het “in het proces van communicatie met relevante partijen was en volledig toegewijd was om dit op te lossen.”

Profiteren van koerszwakte

Doordat iedereen met teveel leningen zijn investeringen moet verkopen, komt ook de bitcoin koers fors onder druk te staan. Bitcoin is een super liquide belegging die steeds verkocht kan worden, wat kapseizende fondsen en bedrijven dan ook doen. Hierdoor is er mogelijk een opportuniteit om bitcoin goedkoop aan te kopen. Wie gelooft in bitcoin en denkt dat het in de toekomst veel meer gebruikt zal worden, kan profiteren van de crisis om bitcoin te kopen. Denk er wel aan om dit steeds te doen met geld dat je niet nodig hebt. Het risico is namelijk hoog en niemand kan voorspellen hoe diep de koersen nog gaan vallen en of er ooit nog wel nieuwe hoogtepunten gaan komen.


Laatste artikels over Finance

Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
Lees meer


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.