Je bent hier: Home > Nieuws > Tech bedrijven in de problemen door inflatie

Tech bedrijven in de problemen door inflatie

Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022 - door Redactie

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.

Jarenlang heeft de technologiesector de aandelenmarkt geleid, waarbij Tesla, Apple en Microsoft enkele van de meest waardevolle bedrijven ter wereld zijn geworden. Maar in 2022 hebben tech-aandelen te maken gehad met een ongekende daling, nadat centrale banken de op hol geslagen inflatie proberen te temmen. De Amerikaanse Federal Reserve maakte woensdag de meest agressieve renteverhoging sinds 1994.

Hogere rentevoeten maken de toekomstige winsten van op groei gerichte bedrijven minder aantrekkelijk. Technologiebedrijven, vooral die met durfkapitaal, geven de voorkeur aan snelle groei die handenvol geld kost. Hierdoor is winstgevendheid op korte termijn moeilijk te bereiken.

“Als die bedrijven echt beginnen met het beantwoorden van de vraag van investeerders om winstgevendheid te bereiken, dan zullen ze veel pijn ervaren. Het vereist veel kostenbesparingen en dat is moeilijk om uit te voeren", zegt Bravo, die volgens Forbes zelf zo'n 6,3 miljard dollar bezit.

Koersen onder druk

Ooit populaire technologiebedrijven hebben hun koersen de laatste tijd zien dalen in zowel de publieke als de private markt. Bedrijven die profiteerden van de maatschappelijke effecten van de Covid-19-pandemie, werden harder getroffen dan andere. De aandelen van Netflix en Zoom zijn respectievelijk ongeveer 63% en 70% gedaald. Peloton, het bedrijf voor fitnessapparatuur, heeft meer dan 90% van zijn waarde verloren. 

De malaise op Wall Street sijpelt ook door naar private equity deals of startups die geld ophalen. Er is zelfs sprake van 'down rounds', waarbij vers geld wordt opgehaald aan een lagere waardering dan bij de vorige ronde. Dat is ongezien de voorbije jaren.

Veel startups signaleren ook al dat ze moeilijker geld kunnen ophalen. Thoma Bravo blijft echter kijken naar de markt. "We zien veel kansen en moeten nu proberen te bepalen welke nieuwe bedrijven het hoogste rendement zullen opleveren voor onze investeerders”, zei Bravo.


Laatste artikels over Finance

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
Lees meer


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.