Je bent hier: Home > Nieuws > Geld verdienen met antiek en vintage

Geld verdienen met antiek en vintage

Geld verdienen met antiek en vintage

26 juni 2022 - door Redactie

Wie de design- en meubelwereld volgt, weet het al lang: er valt goed geld te verdienen met antiek en vintage.

Tot een paar jaar geleden was dit enkel weggelegd voor een aantal gerenommeerde antiekhandelaren en werd vooral gekeken naar echt antieke stukken van honderd jaar oud en meer. Tegenwoordig is het veld veel ruimer: niet alleen ligt de nadruk nu veel meer op vintage – denk aan de mid century modern revival – maar de markt ligt ook open voor iedereen met een neus voor mooie stukken. Wij geven een aantal tips om te scoren met antiek en vintage.

Begin bij jezelf

Als je je eerste stappen wil zetten in de antiek- en vintagewereld, is het zaak er in de eerste plaats de nodige kennis over op te doen. Lees je in over de geschiedenis van design en meubels maken. Zoek op hoe je kwaliteit herkent en aan welke voorwaarden stuks moeten voldoen om nog waarde te hebben op de markt.

Ga vervolgens op zoek naar de periode of stijl die jou persoonlijk het meest aanspreekt. Je kan je veel beter inwerken in een onderwerp dat je interesseert dan te kiezen voor de stijl die nu toevallig in trek is. Een verkoper die zelf niet achter zijn product staat, valt sowieso door de mand.

Kijk ook eens rond in je eigen huis en dat van je ouders, schoonouders en grootouders. Staan op zolder of in een verloren hoekje soms stukken die je kan verkopen? Deze kosten je niets, maar brengen wel op. De verkoop ervan is dus volledig zonder risico en een goede oefening. Denk je een echt topstuk in huis te hebben? Haal er dan altijd één of meerdere schatters bij om een correcte prijs te bepalen. 

Trek eropuit

Eens je je eigen woning binnenstebuiten gekeerd hebt, is het tijd voor het grotere werk. Als je tijd hebt en graag rondsnuistert, kan je op rommelmarkten en in kringloopwinkels echte vondsten doen. Deze methode berust natuurlijk volledig op toeval. De kans dat je met lege handen terugkeert, is heel reëel.

Wil je het gestructureerder aanpakken en meer kans maken op succes, zoek dan naar veilingen in België. Je vindt er over het hele land verspreid. Soms worden volledige inboedels geveild, soms gaat het om een collectie waardevolle stuks.

De meeste veilinghuizen brengen op voorhand een (online) catalogus uit. Doe aan de hand daarvan al het nodige opzoekwerk, haal er een aantal favorieten uit en bepaal je maximumprijs.

Schuim het web af

Je hoeft natuurlijk helemaal je bureau niet uit om op schattenjacht te gaan. Het internet biedt een waar walhalla aan vintage en antiek. Ook hier kan je op iets waardevols ‘botsen’, bijvoorbeeld op tweedehandssites voor particulieren. Daarnaast vind je heel wat veilingen online. Deze geven je de mogelijkheid op verschillende stuks tegelijk te bieden. De tips voor de echte veilingen gelden hier natuurlijk ook: bepaal op voorhand je favoriete stuks en zet je eigen maximumprijs vast.

Op welke manier je er ook aan geraakt, er zit een heel grote markt in vintage en antiek. Eens je je erin vastbijt en je de eerste successen boekt, ben je verkocht!


Laatste artikels over Algemene tips

Je studies financieren

01 augustus 2022

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.
Lees meer


Welke zaken binnen je bedrijf kan je het beste uitbesteden?

13 juli 2022

Als je graag verder wilt groeien met je bedrijf, dan is het uitbesteden van taken vaak onvermijdelijk.
Lees meer


Kosten besparen door het juiste waterverbruik te hanteren

30 mei 2022

Met de huidige energie en gasprijzen zijn de de vaste lasten voor veel huishoudens met een aanzienlijk bedrag gestegen. Hierdoor blijft er minder geld over voor andere uitgaven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken