Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022 - door Redactie

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.

FTX, het bedrijf van Bankman-Fried, stemde in om BlockFi een doorlopende kredietfaciliteit van 250 miljoen dollar te verstrekken. Bankman-Fried zei dat de financiering BlockFi zou helpen om de crypto winter te lijf te gaan vanuit een sterke financiële positie. 

“We nemen onze plicht serieus om het ecosysteem van digitale activa en zijn klanten te beschermen”, tweette hij. Het nieuws komt nadat BlockFi eerder deze maand zei dat het 20% van zijn personeel zou ontslaan. Ondertussen toonde een rapport eerder deze maand aan dat BlockFi in gesprek was om geld in te zamelen voor een deal die het bedrijf waardeert op 1 miljard dollar, een forse daling tegenover een ronde van vorig jaar die het bedrijf waardeerde op 3 miljard dollar. 

Zac Prince, mede-oprichter en CEO van BlockFi, zei dat de deal met FTX meer was dan alleen een lening, en voegde eraan toe dat het ook toekomstige samenwerking en innovatie mogelijk maakt tussen de twee bedrijven.

Ondertussen lekte ook al uit dat Bankman-Fried een belangrijk aandeel wil nemen in BlockFi, mogelijk zou het zelfs over een volledige overname gaan.  

Voyager Digital

Vorige week zei Voyager Digital dat Alameda Research, het kwantitatieve onderzoeksbureau van Bankman-Fried, het bedrijf 500 miljoen dollar aan financiering zou verstrekken. 

Een daling in de waarde van digitale valuta in de afgelopen weken heeft ertoe geleid dat tal van belangrijke spelers binnen crypto met financiële problemen worden geconfronteerd. Bitcoin en andere cryptocurrency’s daalden snel terwijl de markt worstelde met de inflatie en de ineenstorting van terraUSD die zo'n 60 miljard dollar in rook deed opgaan.

De malaise bracht ook het crypto hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) in de problemen. Woensdag onthulde Voyager de omvang van de schade die is aangericht door de problemen van 3AC. Voyager zei dat het een verlies van 650 miljoen dollar zou maken als 3AC de verstrekte leningen niet terug betaalt. 

3AC had 15.250 bitcoin geleend – met een waarde van meer dan 300 miljoen dollar – en 350 miljoen dollar in USDC stablecoins. Geen van beide bedragen is terugbetaald. Voyager zei dat het van plan is het geld van 3AC terug te vorderen en is in gesprek met zijn adviseurs “met betrekking tot de beschikbare rechtsmiddelen”. 

“Het bedrijf kan op dit moment niet inschatten welk bedrag het van 3AC kan terugkrijgen”, aldus Voyager. De Voyager aandelen stortten in na dit nieuws, en daalden woensdag met maar liefst 60%. 

Reddingsoperatie

Bankman-Fried is een van de rijkste mensen in crypto, met een geschat vermogen van 20,5 miljard dollar volgens Forbes. Zijn cryptobeurs FTX behaalde begin 2022 een waardering van $ 32 miljard. De 30-jarige is naar voren gekomen als een soort redder voor de cryptomarkt.

In een interview met NPR zei Bankman-Fried dat hij van mening is dat zijn bedrijf de “verantwoordelijkheid heeft om serieus te overwegen om in te grijpen, zelfs als het voor onszelf een verlies is, om besmetting tegen te gaan.” Zijn acties benadrukken hoe een gebrek aan regulering voor de crypto-industrie betekent dat bedrijven zich niet tot de overheid kunnen wenden voor een reddingsoperatie wanneer de zaken naar het zuiden gaan – een schril contrast met de banksector in 2008.

Het is nu afwachten of er al een bodem onder de markt is gelegd. Een zogenaamde cryptowinter duurt doorgaans nog wat langer. Believers in bitcoin profiteren van de lage koersen om bij te kopen. Let er wel op dat je dit doet met geld dat je niet nodig hebt, want de koersen zouden nog meer onder druk kunnen komen te staan. Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Sparen

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

25 juli 2022

Voor het eerst in 11 jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd.
Lees meer


NIBC verhoogt spaarrente

11 juli 2022

NIBC Direct verhoogt deze week de rente op zijn getrouwheidsrekening.
Lees meer


EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken