Je bent hier: Home > Nieuws > Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022 - door Redactie

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.

Sinds de Europese MiFID II-regels moeten beleggingsfondsen transparant communiceren over de beheersvergoedingen die ze jaarlijks aanrekenen. Voor een actief beheerd aandelenfonds betaal je als belegger nu gemiddeld 1,28% per jaar, een daling van 9% sinds 2017.

ETF's

De trackers of ETF's worden steeds populairder onder beleggers omwille van de lagere kosten. Omdat deze fondsen simpelweg een index opvolgen is er geen actief beheer nodig, waardoor kosten van analisten en strategen worden uitgespaard. Het beheer van een aandelentracker kost jaarlijks gemiddeld 0,23% en is dus ruim vijf keren goedkoper dan een actief beheerd fonds.

Uit cijfers blijkt bovendien dat trackers beter presteren dan actief beheerde fondsen. Ten eerste zijn er de hogere kosten van de actieve fondsen die dus heel wat rendement opvreten. Daarnaast maken strategen aan het hoofd van deze fondsen niet noodzakelijk betere beslissingen dan de beurs. In veel gevallen slagen ze er dan ook niet in om de beurs te kloppen.

Duizelingwekkende cijfers

In 2021 werd maandelijks zo'n 40 miljard euro in fondsen en trackers belegt. Meer dan de helft daarvan stroomde naar aandelenfondsen, gezien de rente op obligaties historisch laag was. Sinds enkele maanden is de langetermijnrente echter aan het opveren, waardoor obligatiefondsen mogelijk weer populairder worden.


Laatste artikels over Beleggen

FBI waarschuwt voor crypto scams

30 juli 2022

De FBI heeft bekendgemaakt dat er recentelijk 42,7 miljoen dollar is gestolen door scammers die zich voordoen als crypto-bedrijven.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken