Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022 - door Redactie

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 

De totale inflatie kwam vorige maand uit op 8,6% (op jaarbasis), volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat die op vrijdag 1 juli zijn vrijgegeven. Dat overtrof een voorspelling van 8,4% in een Reuters-enquête onder economen. 

De inflatie betekent dat de kosten van levensonderhoud in de landen van de eurozone blijven stijgen. Opvallend was het cijfer dat uit Spanje kwam, waar de drempel van 10% inflatie werd overschreden.

Monetair beleid

De stijgende inflatie is een kopzorg voor de ECB, die beloofd heeft om het monetair beleid te verstrakken. De rente zal voor het eerste in 11 jaren opnieuw opgetrokken worden. In juli is er een eerste rentestijging met 0,25%. Ook in september zou er een nieuwe renteverhoging kunnen volgen. Zo kan de kortetermijnrente voor het eerst sinds 2014 weer positief worden.

Bij monde van voorzitter Christine Lagarde liet de ECB ook al weten dat ze harder kunnen ingrijpen als de inflatie langer op dit hoge niveau blijft postvatten.

Recessievrees

De renteverhogingen voeden echter ook de vrees voor een recessie. Te snelle en stevige renteverhogingen zullen wegen op de economische groei, waardoor de economie al snel in een recessie kan terecht komen.

Uit recente data blijkt dat de groei in de eurozone al wat kracht verloren heeft. De grote vraag is of de eurozone dit jaar nog aan een recessie zal ontsnappen. Voor 2023 zijn analisten het over eens dat een recessie onvermijdelijk is. Economen van Berenberg voorspellen een recessie in de eurozone in 2023 en verwachten dat jaar een krimp van het BBP van 0,8%. 

De recessie zou vroeger kunnen komen dan verwacht als de oorlog in Oekraïne voor nog meer onzekerheid zorgt. Hoge energieprijzen en stijgende kosten van voedsel kunnen de consumptie afremmen, waardoor de economische groei vertraagt.

Voor dit jaar verwacht de ECB nog een positieve groei, het BBP zou met zo’n 2,8% stijgen.


Laatste artikels over Finance

Digital Nomads raken wijdverspreid

04 augustus 2022

Zit je regelmatig op sociale media te scrollen? Dan is de kans heel groot dat je al eens gehoord hebt van de zogenaamde digitale nomaden.
Lees meer


Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.
Lees meer


Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Lees meer


Komt er een grote belastinghervorming?

19 juli 2022

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zijn plannen voor een grote fiscale hervorming voorgesteld.
Lees meer


Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken