Je bent hier: Home > Nieuws > Boris Johnson treedt af als premier: Wat betekent dit voor de Britse economie?

Boris Johnson treedt af als premier: Wat betekent dit voor de Britse economie?

Boris Johnson treedt af als premier: Wat betekent dit voor de Britse economie?

10 juli 2022 - door Redactie

Johnson hield het drie jaar uit als premier van Engeland. Tijdens zijn bestuur gooide vooral de coronapandemie roet in het eten.

Boris Johnson maakte veel beloftes voor zijn premierschap: Brexit zou een succes worden, en de Britse economie zou niet langer tegengehouden worden door de landen van de EU. Ondertussen is er veel gebeurd. Het coronavirus leidde tot een harde klap voor de Britse economie. De kosten van levensonderhoud groeien ondertussen sneller dan in de laatste 40 jaar. 

Na 3 jaar premierschap heeft Johnson deze week bekendgemaakt dat hij zal aftreden. Zijn economische beloftes zijn niet uitgekomen. Economen zeggen dat niet alles aan de pandemie te wijten is: Johnson heeft nooit een duidelijk plan van aanpak gehad, als het om de economie gaat.

Brexit

Veel journalisten in de Britse media zeggen dat Brexit misschien nooit gebeurd was, als het niet aan Boris Johnson lag. Johnson was vanaf het begin een grote voorstander van het idee dat Groot-Brittannië de EU zou verlaten. Als publiek figuur heeft hij destijds veel invloed kunnen uitoefenen.

Al sinds het Brexit referendum van 2016 werd handel met Europa lastiger voor de Britten. Er werd niet genoeg geïnvesteerd in de economie, waardoor er stagnatie heeft plaatsgevonden. Er zijn verslagen die claimen dat er 20% meer dan het huidige bedrag zou zijn geïnvesteerd in Britse bedrijven als Brexit niet had plaatsgevonden. 

Daarbij komt ook dat de Britse pond meer dan 10% is gezakt na het referendum. Van deze klap heeft het nog steeds niet compleet kunnen herstellen. 

De huidige situatie

Er wordt verwacht dat prijsverhoging van levensmiddelen deze maand de 11% zal halen. De Britse Centrale Bank heeft aangekondigd de rente opnieuw te verhogen. 

Voor veel economen is het duidelijk dat Brexit geen bevorderende invloed heeft op de Britse economie. Johnson heeft in zijn jaren als premier de situatie niet kunnen verbeteren, stellen ze. Sterker nog, door het gebrek aan een duidelijke aanpak is men er juist op achteruit gegaan.

Door de economische instabiliteit die Brexit met zich meebracht, was de impact van het coronavirus nog schadelijker. Ook de oorlog in Oekraïne zorgt voor extra zorgen bij de Britse bevolking.

Johnson zal dus hoogstwaarschijnlijk herinnerd worden als een premier met veel praatjes, maar weinig daden als het gaat om economisch beleid. Nu is het de vraag wie het stokje zal overnemen, en wat dit kan betekenen voor Britse huishoudens.


Laatste artikels over Finance

Digital Nomads raken wijdverspreid

04 augustus 2022

Zit je regelmatig op sociale media te scrollen? Dan is de kans heel groot dat je al eens gehoord hebt van de zogenaamde digitale nomaden.
Lees meer


Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.
Lees meer


Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Lees meer


Komt er een grote belastinghervorming?

19 juli 2022

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zijn plannen voor een grote fiscale hervorming voorgesteld.
Lees meer


Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken