Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom zijn kredietkaarten vaak zo duur?

Waarom zijn kredietkaarten vaak zo duur?

Waarom zijn kredietkaarten vaak zo duur?

12 juli 2022 - door Redactie

Wie een kredietkaart wil, zal daar bij de meeste banken voor moeten betalen. Maar waarom is een kredietkaart zo duur?

Waarom betaal je vaak 50 euro of meer per jaar, enkel en alleen om zo een kaart te hebben? In dit artikel zochten we het voor je uit. Een exacte reden zullen we je niet kunnen geven, maar wij zien wel enkele potentiële redenen waarom banken dat geld aanrekenen.

Kredietkaarten bieden oplossingen

Mocht je op reis willen naar een verre bestemming – laat ons bijvoorbeeld Australië of New York nemen – dan zal je in de eerste plaats geld nodig hebben. Niet zomaar geld uiteraard, maar wel de lokale munt. Voor populaire bestemmingen is het vaak mogelijk om bij jouw eigen bankkantoor geld te wisselen. Maar voor de minder populaire vakantiebestemmingen zal je geld moeten afhalen in het land zelf. 

Met een gewone debetkaart zal je daar niet ver komen. De kredietkaart maakt wereldwijd betalen wel mogelijk. Met andere woorden, dit biedt een oplossing voor jou als consument. Voor de bank brengt dit echter extra kosten met zich mee. Zij moeten namelijk alles regelen met die lokale bank waar jij het geld hebt afgehaald. Het is niet omdat jij een zogenaamde service-fee betaalt bij het afhalen van je geld, dat jouw eigen bank geen kosten moet maken om die transactie mogelijk te maken.

Extra verzekeringen

Wat banken ook vaak doen, is een extra verzekering bieden aan hun klanten die met de kredietkaart iets betalen. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Van een extra ticket-annulatieverzekering, tot een verzekering voor als je beroofd wordt net nadat je geld hebt afgehaald aan een automaat.

Banken willen jou iets extra bieden, maar ze moeten daar natuurlijk wel voor worden vergoed. Je kunt het zien als een woningverzekering. Iedereen betaalt een kleine bijdrage, waardoor de bank geld heeft om enkele schadegevallen te kunnen vergoeden.

Wat hierboven staat beschreven, hangt af van kaart tot kaart en van bank tot bank. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat jouw bank ook een bepaalde verzekering geeft bij je kredietkaart. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, zodat je het bredere plaatje krijgt.

Kijk en vergelijk

Wil je besparen op je creditcardkosten? Dan is er maar één gouden raad: kijk en vergelijk. Ga op zoek op de websites van verschillende banken en kijk naar de voorwaarden die ze bieden. Wat krijg je voor welk geld en wat heb je zelf nodig? Er bestaan effectief zelfs nog banken die een basis kredietkaart aanbieden, waar je niet (of weinig) extra voor hoeft te betalen (op late fees na dan waarschijnlijk). In dat geval zal jouw limiet waarschijnlijk niet zo hoog zijn, of zal je hem niet kunnen laten optrekken, maar voor veel mensen is dat ook helemaal niet nodig.


Laatste artikels over Finance

Digital Nomads raken wijdverspreid

04 augustus 2022

Zit je regelmatig op sociale media te scrollen? Dan is de kans heel groot dat je al eens gehoord hebt van de zogenaamde digitale nomaden.
Lees meer


Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.
Lees meer


Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Lees meer


Komt er een grote belastinghervorming?

19 juli 2022

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zijn plannen voor een grote fiscale hervorming voorgesteld.
Lees meer


Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken