Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022 - door Redactie

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.

Sinds februari is de waarde van de euro ontzettend gedaald. Destijds was een euro nog 1,13 dollar waard. Men vreest dat de Russische invasie in Oekraïne zal leiden tot een recessie in de EU. 

De laatste weken ging de euro sneller dalen, door de vrees dat Rusland de export van gas compleet zou staken. Dit zou een reactie zijn op de strenge sancties die door de EU zijn opgelegd. 12 landen in de EU zijn al gedeeltelijk afgesloten van Russisch gas, waaronder Nederland. 

Daling van de euro

Nu is de vraag of de euro uiteindelijk onder de dollar terecht zal komen. De laatste keer dat dit gebeurde was in november 2002, toen een euro 0,99 dollar waard was. Sindsdien heeft de valuta echter een grote groei doorgemaakt. Door de economische crisis in 2008 haalde de euro bijvoorbeeld een hoogtepunt, met een waarde van 1,60 dollar.

De oorlog in Oekraïne heeft echter geleid tot hoge inflatie in de Eurozone. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat de economie niet kan groeien, terwijl de prijzen steeds hoger worden. 

De Europese Centrale Bank heeft de rente verhoogd om de inflatie tegen te gaan. Toch zijn economen bang dat er te laat maatregelen zijn genomen. Nu de euro gelijk is aan de dollar, vrezen zij dat de psychologische onzekerheid van consumenten zal leiden tot grotere schade. 

Economische ontwikkelingen in de EU

De daling van de euro komt op een moment dat de Eurozone zich aan het uitbreiden is. Kroatië zal binnenkort overgaan op de valuta. 

De Europese Commissie heeft aangegeven verdere stappen te nemen om de inflatie tegen te gaan. Er wordt voorzichtig omgegaan met het woord ‘recessie’, waardoor er geen duidelijk plan van aanpak lijkt te zijn op het moment. Wel is Brussel ervan overtuigd dat de eurozone de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne kan overleven.


Laatste artikels over Finance

Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
Lees meer


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.