Je bent hier: Home > Nieuws > Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022 - door Redactie

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.

Sinds februari is de waarde van de euro ontzettend gedaald. Destijds was een euro nog 1,13 dollar waard. Men vreest dat de Russische invasie in Oekraïne zal leiden tot een recessie in de EU. 

De laatste weken ging de euro sneller dalen, door de vrees dat Rusland de export van gas compleet zou staken. Dit zou een reactie zijn op de strenge sancties die door de EU zijn opgelegd. 12 landen in de EU zijn al gedeeltelijk afgesloten van Russisch gas, waaronder Nederland. 

Daling van de euro

Nu is de vraag of de euro uiteindelijk onder de dollar terecht zal komen. De laatste keer dat dit gebeurde was in november 2002, toen een euro 0,99 dollar waard was. Sindsdien heeft de valuta echter een grote groei doorgemaakt. Door de economische crisis in 2008 haalde de euro bijvoorbeeld een hoogtepunt, met een waarde van 1,60 dollar.

De oorlog in Oekraïne heeft echter geleid tot hoge inflatie in de Eurozone. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat de economie niet kan groeien, terwijl de prijzen steeds hoger worden. 

De Europese Centrale Bank heeft de rente verhoogd om de inflatie tegen te gaan. Toch zijn economen bang dat er te laat maatregelen zijn genomen. Nu de euro gelijk is aan de dollar, vrezen zij dat de psychologische onzekerheid van consumenten zal leiden tot grotere schade. 

Economische ontwikkelingen in de EU

De daling van de euro komt op een moment dat de Eurozone zich aan het uitbreiden is. Kroatië zal binnenkort overgaan op de valuta. 

De Europese Commissie heeft aangegeven verdere stappen te nemen om de inflatie tegen te gaan. Er wordt voorzichtig omgegaan met het woord ‘recessie’, waardoor er geen duidelijk plan van aanpak lijkt te zijn op het moment. Wel is Brussel ervan overtuigd dat de eurozone de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne kan overleven.


Laatste artikels over Finance

Digital Nomads raken wijdverspreid

04 augustus 2022

Zit je regelmatig op sociale media te scrollen? Dan is de kans heel groot dat je al eens gehoord hebt van de zogenaamde digitale nomaden.
Lees meer


Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.
Lees meer


Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Lees meer


Komt er een grote belastinghervorming?

19 juli 2022

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zijn plannen voor een grote fiscale hervorming voorgesteld.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken