Je bent hier: Home > Nieuws > Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

18 juli 2022 - door Redactie

In de afgelopen periode is een groei merkbaar in de hypotheekrente voor het kopen van een nieuwe woning.

Veel consumenten vragen zich af: hoeveel kan ik lenen bij de huidige rentestand? Hoeveel kost mijn huis straks, nu de hypotheekrente verder oploopt? Enzovoorts. De afgelopen maand lag de gemiddelde hypotheekrente net iets onder de 2,5 procent. Verschillende experts verwachten dat het hier voorlopig niet bij blijft en dat banken hun rente verder zullen verhogen. Wanneer je het afsluiten van een hypotheek overweegt, is het verstandig je te laten adviseren door een financieel expert. Online tools vormen de basis van het bepalen van het maximum wat je kunt lenen. 

Europese Centrale Bank verhoogt de rente komende jaren 

Aan de basis van de stijgende hypotheekrente bij Belgische banken ligt het gegeven, dat de Europese Centrale Bank (ECB) het beleid heeft verstrakt en het opkopen van obligaties aan het afbouwen is. De ECB heeft ook aangekondigd de rente de komende jaren stapsgewijs te zullen verhogen. Niet alleen in België stijgt de hypotheekrente als gevolg hiervan. Ook verschillende andere Europese landen zien de rente stijgen. In Nederland is de hypotheekrente zelfs al ver voorbij de 3,5 procent gestegen. Ook daar verwacht men dat deze trend de komende periode aan zal houden. 

Kopen van een huis is duurder geworden

Als gevolg van de oplopende hypotheekrente is het voor consumenten duurder geworden om een woning te kopen. Ter illustratie: bij een rentevaste periode van twintig jaar betaalt men momenteel 2,48 procent rente, uitgaande van een woningwaarde die volledig geleend wordt. Begin dit jaar lag dat percentage nog op 1,6 procent. Het levert een verschil op van meer dan honderd euro per maand in de afbetaling van de hypotheek, logischerwijs veroorzaakt door een groter bedrag aan rente wat men betaalt. De verwachting is dat de rente de komende periode op zal lopen naar een kleine drie procent. Concreet betekent dit dat de maandelijkse vaste lasten stijgen met zo’n 150 euro ten opzichte van begin dit jaar. 

Online berekening van maximale hypotheek 

Voor het bepalen van de maximale hypotheek is het verstandig hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen. Ook kun je verschillende online tools gebruiken, die je een goede eerste indicatie geven van het maximum. Valt dit al ver onder de categorie woningen waarbinnen je momenteel zoekt? Pas je wensen in dat geval aan, of spaar nog even door om een groter deel van de kosten zelf te kunnen betalen. In dat laatste geval dien je er rekening mee te houden dat de hypotheekrente, zoals reeds toegelicht, mogelijk verder stijgt. 


Laatste artikels over Leningen

3 x waarom je nu een persoonlijke lening kunt afsluiten

26 juni 2022

Twijfel je over het afsluiten van een persoonlijke lening? Een persoonlijke lening afsluiten klinkt misschien spannend, maar deze manier van geld lenen is er niet zomaar.
Lees meer


Vraag naar renovatieleningen is bijna verdubbeld

23 mei 2022

Belfius meldt dat het aantal aanvragen voor groene renovatieleningen sinds februari met 89% gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Hypotheek afsluiten? Zo kunt u dat doen

10 mei 2022

U heeft een mooi huis op het oog waar u graag een hypotheek voor wilt afsluiten. Dit is dan ook meteen een spannend moment, omdat u op het punt staat om de grootste aankoop van uw leven te doen.
Lees meer


Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken