Je bent hier: Home > Nieuws > Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

Stijgende hypotheekrente maakt woning kopen duurder

18 juli 2022 - door Redactie

In de afgelopen periode is een groei merkbaar in de hypotheekrente voor het kopen van een nieuwe woning.

Veel consumenten vragen zich af: hoeveel kan ik lenen bij de huidige rentestand? Hoeveel kost mijn huis straks, nu de hypotheekrente verder oploopt? Enzovoorts. De afgelopen maand lag de gemiddelde hypotheekrente net iets onder de 2,5 procent. Verschillende experts verwachten dat het hier voorlopig niet bij blijft en dat banken hun rente verder zullen verhogen. Wanneer je het afsluiten van een hypotheek overweegt, is het verstandig je te laten adviseren door een financieel expert. Online tools vormen de basis van het bepalen van het maximum wat je kunt lenen. 

Europese Centrale Bank verhoogt de rente komende jaren 

Aan de basis van de stijgende hypotheekrente bij Belgische banken ligt het gegeven, dat de Europese Centrale Bank (ECB) het beleid heeft verstrakt en het opkopen van obligaties aan het afbouwen is. De ECB heeft ook aangekondigd de rente de komende jaren stapsgewijs te zullen verhogen. Niet alleen in België stijgt de hypotheekrente als gevolg hiervan. Ook verschillende andere Europese landen zien de rente stijgen. In Nederland is de hypotheekrente zelfs al ver voorbij de 3,5 procent gestegen. Ook daar verwacht men dat deze trend de komende periode aan zal houden. 

Kopen van een huis is duurder geworden

Als gevolg van de oplopende hypotheekrente is het voor consumenten duurder geworden om een woning te kopen. Ter illustratie: bij een rentevaste periode van twintig jaar betaalt men momenteel 2,48 procent rente, uitgaande van een woningwaarde die volledig geleend wordt. Begin dit jaar lag dat percentage nog op 1,6 procent. Het levert een verschil op van meer dan honderd euro per maand in de afbetaling van de hypotheek, logischerwijs veroorzaakt door een groter bedrag aan rente wat men betaalt. De verwachting is dat de rente de komende periode op zal lopen naar een kleine drie procent. Concreet betekent dit dat de maandelijkse vaste lasten stijgen met zo’n 150 euro ten opzichte van begin dit jaar. 

Online berekening van maximale hypotheek 

Voor het bepalen van de maximale hypotheek is het verstandig hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen. Ook kun je verschillende online tools gebruiken, die je een goede eerste indicatie geven van het maximum. Valt dit al ver onder de categorie woningen waarbinnen je momenteel zoekt? Pas je wensen in dat geval aan, of spaar nog even door om een groter deel van de kosten zelf te kunnen betalen. In dat laatste geval dien je er rekening mee te houden dat de hypotheekrente, zoals reeds toegelicht, mogelijk verder stijgt. 


Laatste artikels over Leningen

Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meer


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meer


Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.
Lees meer


FCA Bank gaat samenwerken met Mazda

07 september 2022

FCA Bank Belgium, gekend van autofinancieringen, gaat nu ook samenwerken met Mazda Motor Belux in België en Luxemburg.   
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken