Je bent hier: Home > Nieuws > Komt er een grote belastinghervorming?

Komt er een grote belastinghervorming?

Komt er een grote belastinghervorming?

19 juli 2022 - door Redactie

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft zijn plannen voor een grote fiscale hervorming voorgesteld.

Alle voorstellen worden beschreven in het document 'Blauwdruk voor een bredere fiscale hervorming'. Het gaat uiteraard over een voorstel, waarover nog flink onderhandeld zal worden. Het is dan ook moeilijk te voorspellen welke voorstellen de eindmeet zullen halen. We bekijken hieronder alvast enkele voorstellen.

Verlaging belasting op arbeid

Van Peteghem zou graag een nieuwe en grote tax shift realiseren die de lasten op arbeid flink moet doen dalen. In het plan zit een flinke verhoging van de belastingvrije som van 9.270 euro naar 13.390 euro. Daarnaast worden ook de belastingschijven hervormd, waarbij de bestaande tarieven van 40%, 45% en 50% verlaagd worden naar respectievelijk 35%, 40% en 45%. Er komt een nieuwe vijfde schijf die het inkomen boven de 84.740 euro zou belasten tegen 50%.

Verlaging vennootschapsbelasting

Het plan voorziet in een verdere daling van de vennootschapsbelasting van 20% naar 15% voor winsten die onder de 200.000 euro blijven. Hiermee hoopt men het ondernemerschap aan te wakkeren, waarbij tegelijk meer geld zou overblijven om te investeren in de verdere groei van een bedrijf.

Minder codes op de belastingaangifte

De belastingbrief moet eenvoudiger gemaakt worden en zo'n 25% van de codes zou verdwijnen. Momenteel telt de aangifte zo'n 800 codes, terwijl de meeste belastingplichtigen maar enkele codes invullen. De grote hoeveelheid codes zorgt voor complexe aangiftes.

Minimumbelasting voor multinationals

Bijkomende inkomsten worden gezocht bij onder meer de multinationals, die met een minimumbelasting zullen geconfronteerd worden. Dit moet uiteraard uitgewerkt worden in een internationaal kader waardoor het ontwijken van belastingen onmogelijk wordt.

Hervorming btw

De verlaagde btw tarieven van 6% en 12% zouden verdwijnen en vervangen worden door een nieuw tarief van 9%.

Vermogensbelastingen

Iedereen zal jaarlijks een vrijstelling krijgen tot 6.000 euro voor inkomsten uit vermogens. Op deze manier wordt de kleine investeerder niet zo sterk geraakt die bijvoorbeeld één huis verhuurt of enkele dividenden opstrijkt van aandelen.

Alle inkomsten uit vermogen worden belast tegen 25%.  De roerende voorheffing op dividenden en intresten zou dus verlagen van 30% naar 25%. Maar nieuw is dat ook de werkelijke huurinkomsten zullen belast worden aan 25%. De eigen woning zou evenwel belastingvrij worden, waardoor het systeem van kadastrale inkomens zal verdwijnen.

Meerwaarden op aandelen, obligaties of andere financiële producten zullen daarnaast belast worden aan 15%. Belangrijk is wel dat eventuele minderwaarden in aftrek mogen genomen worden. Het tarief van 15% zal ook van toepassing zijn op de meerwaarde die wordt gerealiseerd op het verkopen van de niet-eigen woning.


Laatste artikels over Finance

Digital Nomads raken wijdverspreid

04 augustus 2022

Zit je regelmatig op sociale media te scrollen? Dan is de kans heel groot dat je al eens gehoord hebt van de zogenaamde digitale nomaden.
Lees meer


Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.
Lees meer


Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Lees meer


Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken