Je bent hier: Home > Nieuws > Renteverhoging ECB groter dan verwacht

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

25 juli 2022 - door Redactie

Voor het eerst in 11 jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd.

Hiermee probeert het de groeiende inflatie in de EU tegen te gaan. Toch zijn er vragen over de beslissing van de ECB. Zal de hoge rente niet leiden tot een grotere druk op de economie?

De rente wordt met een halve procent verhoogd in de landen van de eurozone. Een maand geleden zei ECB-voorzitter Christine Lagarde nog dat de rente met 0,25 procent verhoogd zou worden. De ECB zei dat de extra grote verhoging kwam door een ‘bijgewerkte beoordeling van de economische situatie. In september wordt nog een keer een verhoging van 0,5 procent verwacht.

Lagarde gaf in een verklaring de argumenten voor de grote verhoging: “De economische groei zwakt af. De Russische invasie in Oekraïne heeft geleid tot een grote druk op de markt. De invloed die inflatie heeft op de koopkracht heeft ook een dempend effect op de economie. Het vooruitzicht is daarom niet positief.”

Kritiek

Sommige economen hebben kritiek geleverd op de beslissing van de ECB. Door de hogere rente zullen sommige bedrijven het niet aandurven om een lening af te sluiten. Dit zorgt ook voor een tragere groei van de economie. 

Anderen zeggen dat de maatregelen te laat komen. De inflatie is al lange tijd aan het toenemen, en de ECB had eerder deze uitkomst moeten verwachten. Ondertussen is de euro net zoveel waard als de dollar, iets wat al 20 jaar niet meer is gebeurd. Omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden gekocht, zal dit de inflatie alleen maar laten toenemen.

Inflatie in de eurozone

De ECB wil de inflatie terugbrengen naar 2 procent per jaar. Dit is een acceptabel getal dat zelfs economische groei kan stimuleren. De middelen die hiervoor ingezet worden, kunnen echter averechtse gevolgen hebben. Het is de eerste keer in 11 jaar dat de ECB de rente verhoogt. De grote vraag is of Europese landen met bedenkelijke overheidsfinanciën hierdoor in de problemen zullen komen.

Dit is echter niet de enige kopzorg van de ECB. De spanningen met Rusland over de import van gas zorgen voor grote onzekerheid op de markt. Deze gas wordt gebruikt om elektriciteit te genereren en huishoudens te verwarmen. Ook is het essentieel voor de zware industrie van de EU. Als Rusland besluit de gaspijpen te sluiten, is de kans op een recessie aanzienlijk hoger.


Laatste artikels over Sparen

NIBC verhoogt spaarrente

11 juli 2022

NIBC Direct verhoogt deze week de rente op zijn getrouwheidsrekening.
Lees meer


EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken