Je bent hier: Home > Nieuws > FBI waarschuwt voor crypto scams

FBI waarschuwt voor crypto scams

FBI waarschuwt voor crypto scams

30 juli 2022 - door Redactie

De FBI heeft bekendgemaakt dat er recentelijk 42,7 miljoen dollar is gestolen door scammers die zich voordoen als crypto-bedrijven.

Nu waarschuwt de FBI voor nieuwe tactieken van cybercriminelen om investeerders te frauderen. Omdat ook in België cryptocurrency kopen steeds populairder wordt, is de waarschuwing ook interessant voor onze regio.

Hoe werkt de scam?

De scammers ontwikkelen mobiele apps die moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme bedrijven. Daardoor worden ze vertrouwd door gebruikers. Deze apps werden specifiek gepromoot voor investeerders waarvan bekend was dat ze grote hoeveelheden aan cryptocurrency bezitten. Toen ze geld op hun nieuwe accounts stortten, ging dit bedrag in werkelijkheid naar een andere wallet.

Als gebruikers vervolgens geld probeerden over te maken naar hun bankrekening, kregen ze een melding dat ze een belasting moesten betalen over hun investeringen. Na het betalen van deze belasting kon het geld nog steeds niet van het account verplaatst worden. Sommige slachtoffers raakten dus meer geld kwijt dan het bedrag dat op het valse account werd gestort. 

De FBI is sinds oktober al bezig met een onderzoek naar deze specifieke manier van scammen. Het kwam op de radar doordat de namen en logo’s van bekende bedrijven werden gebruikt om de app te promoten. Er werden zelfs webpagina’s gecreëerd die een perfecte kopie waren van de officiële websites. Hiervandaan kon de app worden gedownload.

Crypto scams steeds groter risico

Sinds 2021 is meer dan 1 miljard dollar gestolen door crypto scams. In totaal zijn 46.000 mensen slachtoffer geworden van scammers. Volgens de FBI heeft dit te maken met het decentrale karakter van cryptocurrency en blockchain. Er is geen instituut of centrale autoriteit die in kan grijpen bij verdachte omstandigheden. Daarnaast kan crypto niet teruggestuurd worden naar de eigenaar. Zodra het in de blockchain staat, is de transactie permanent.

Juist omdat de blockchain niet te frauderen is, denken veel mensen dat het een veilige methode is om je geld op te slaan. Dit is gedeeltelijk waar. De blockchain kan namelijk niet gehackt worden. Scammers bedenken daarom steeds nieuwe manieren om rond de blockchain om te werken. Mensen worden daarom vaak overgehaald om transacties te ondertekenen onder valse voorwendsels. 

Hoe kun je crypto scammers herkennen?

De FBI raadt investeerders aan om niet in te gaan op verzoeken van onbekenden, hoe officieel ze er ook uitzien. Klik daarom nooit op een link die je wordt opgestuurd, en ga niet in op uitnodigingen. Deel je persoonlijke informatie niet met mensen die je niet kent.

Voordat je een app of bestand van het internet downloadt, is het belangrijk om eerst de bron te controleren. Ga ook na of je op een officiële website bent voordat je je gegevens invoert. Werkt een app niet goed, of heeft deze niet veel keuzemogelijkheid? Wees dan extra kritisch.


Laatste artikels over Beleggen

De top 5 beleggen apps

20 maart 2023

Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Komt Bitcoin binnenkort weer boven de 25.000 dollar?

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer


Reclame voor cryptomunten strenger gereguleerd

08 februari 2023

Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de risico's, vindt de regering.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.