Je bent hier: Home > Nieuws > Geld verdienen met een eigen zaak

Geld verdienen met een eigen zaak

Geld verdienen met een eigen zaak

01 augustus 2022 - door Laurens

Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!

Maar is dat wel zo evident? Er komt heel wat bij kijken als je zelf een bedrijf wil runnen, zowel operationeel als financieel. In dit artikel zetten we enkele belangrijke zaken op een rijtje, waar je zeker moet bij stilstaan voor je een eigen zaak start. In dit artikel zit geen advies verscholen, maar spreken we gewoon uit eigen ondervinding. Veel leesplezier!

Zelfstandige worden?

Om in België zelfstandige te worden, zal je eerst enkele formaliteiten moeten vervullen. Hiervoor kan je best terecht bij een gespecialiseerd kantoor. Zij kunnen je vertellen welke documenten je moet invullen, waar je die naartoe moet sturen etc. Bovendien kunnen ze ook voor jou je btw-activatie in orde brengen en je helpen om je onderneming officieel te vestigen. 

Genoeg over deze technische details, want in dit artikel gaan we je niet uitleggen welke stappen je moet doorlopen om je zaak te starten. Er zijn er trouwens meer dan hierboven beschreven.

Als je zelfstandige wil worden, dan kan dat een grote impact hebben op jouw financiën. Wie een eigen bedrijf runt, zal namelijk ook voor zijn eigen inkomsten moeten instaan. Dit is helemaal anders dan wanneer je voor een baas werkt. Zo heb je geen inkomenszekerheid meer. Doet jouw bedrijf het slecht? Dan bestaat er ook een kans dat jij geen, of een zeer laag inkomen zult hebben. Gelukkig is ook het omgekeerde waar. Als jouw bedrijf het heel goed doet, dan kan je inkomen een stuk hoger zijn dan wanneer je werkt voor een baas.

Naast je gewone inkomen, is ook het pensioenstelsel helemaal verschillend. Hierop gaan we verder niet te veel in, aangezien dat ons te ver van de kern van dit artikel zou brengen. Bovendien zijn er grote verschillen per persoon en voor iedere situatie. Wil je daar meer over weten? Ga dan zeker op zoek naar gespecialiseerde hulp.

Startkapitaal vinden

Op deze website geven we zoveel mogelijk info over financiën. Zoals je wel kunt raden, is het ook bij het starten van een bedrijf nodig om na te denken over de financiën. Hoe ga je de opstart financieren en vooral: hoe ga je ervoor zorgen dat jouw bedrijf zijn kernactiviteiten kan uitvoeren voor je effectief inkomsten hebt?

De eerste vorm van financiering zijn uiteraard de eigen middelen. Hoeveel geld kan je vrijmaken van je eigen spaarcenten om een bedrijf op te richten? Je moet er altijd rekening mee houden dat het ook mis kan gaan, dus dit is een weloverwogen beslissing die je moet maken. Je zou namelijk al je geld kunnen verliezen.

Kom je niet toe met het geld dat je kan of wil vrijmaken van je eigen rekening? Dan kan je ook eens luisteren bij de 3F’en. Friends, Fools and Family. Vaak zijn zij de eerste “investeerders” bij het oprichten van een bedrijf. Tot slot is er ook nog de bank die via een lening een uitkomst kan bieden of moet je langsgaan bij externe investeerders.

Conclusie

Er komt heel wat kijken bij de oprichting van een bedrijf. Laat je daarom steeds goed adviseren door echte professionals en lees jezelf goed in.


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken