Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Je studies financieren

Je studies financieren

Je studies financieren

01 augustus 2022 - door Laurens

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.

In ons land is het nog relatief goedkoop om te gaan studeren… zolang je naar openbare scholen blijft gaan en al zeker als je niet op kot hoeft. Maar wat als jouw studies toch duurder zijn dan de standaard kost? Hoe kan je in dat geval je studies financieren? Welke kosten komen er precies bij kijken? In dit artikel zochten we het voor je uit.

Studies die meer geld kosten

Als je naar een openbare universiteit kunt gaan om te studeren, dan betaal je (onder bepaalde voorwaarden en op basis van je leerkrediet) een forfaitair bedrag. Hoe het systeem precies werkt, weten we niet, maar de overheid legt het andere deel van je studiegeld bij. Maar als dat zo geregeld is, waarom kan het studiegeld dan toch hoger uitvallen?

Ten eerste zijn er bepaalde richtingen waar je speciaal materiaal voor moet aankopen. Dit zijn de tools die je tijdens je hele opleiding zult moeten gebruiken. Bovendien heb je deze tools meestal ook nodig voor de verplichte onderdelen, dus je kunt er niet zomaar onderuit.

Daarnaast zijn er ook heel wat richtingen waarbij je extra verplaatsingen zult moeten maken. Moet je een practicum gaan uitvoeren in het buitenland? Of komt er een veldstage bij kijken? Dan brengt dat ook extra kosten met zich mee.

Ten derde bestaan er ook (semi-)private scholen, die topopleidingen aanbieden, maar waarbij het prijskaartje toch wel wat hoger ligt. Zo’n opleiding kost in België al snel tussen de 15.000 en de 20.000 euro, maar wil je naar het buitenland, dan betaal je zelfs makkelijk het dubbele. Om dan nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten voor je verblijf en dergelijke.

Hoe kan je jouw studies financieren?

Wat de meeste jongeren doen, is aankloppen bij hun ouders. Zij betalen het studiegeld voor hen, zodat ze hun talenten kunnen ontplooien en later een mooie job kunnen vinden. Helaas is dat niet in elke situatie zo. Sommige ouders kunnen nu eenmaal niet zomaar een hoger bedrag ophoesten, of vinden dat je er zelf ook iets voor moet doen.

Afhankelijk van jouw spaarboekje, kan je het geld zelf ophoesten of zal je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. Aangezien de meeste studenten nog niet zoveel verwezenlijkt hebben, zal de tweede mogelijkheid waarschijnlijker zijn dan de eerste.

Vaak wordt er gesproken over een studielening. Die kan je afsluiten bij de bank, maar let op: de voorwaarden voor zo’n lening zijn meestal niet zozeer gunstig. Dat komt doordat de bank een vrij groot risico moet nemen om jou geld te lenen voor het volgen van een opleiding. 

Vaak is het beter om in jouw familie eens te luisteren of niemand jou het geld kan lenen, al dan niet tegen een vergoeding. Niet iedereen zal daarvoor open staan, maar als je iemand kunt vinden, zal dat alvast veel voordeliger zijn.

Ook bestaan er heel wat beurzen en scholarships waar je een beroep op kunt proberen te doen. Het is zeker de moeite om dat even te bestuderen.

Veel succes met je zoektocht!


Laatste artikels over Algemene tips

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


Inzetten op groen

01 november 2022

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.
Lees meer


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.
Lees meer


Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.