Je bent hier: Home > Nieuws > Je studies financieren

Je studies financieren

Je studies financieren

01 augustus 2022 - door Laurens

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.

In ons land is het nog relatief goedkoop om te gaan studeren… zolang je naar openbare scholen blijft gaan en al zeker als je niet op kot hoeft. Maar wat als jouw studies toch duurder zijn dan de standaard kost? Hoe kan je in dat geval je studies financieren? Welke kosten komen er precies bij kijken? In dit artikel zochten we het voor je uit.

Studies die meer geld kosten

Als je naar een openbare universiteit kunt gaan om te studeren, dan betaal je (onder bepaalde voorwaarden en op basis van je leerkrediet) een forfaitair bedrag. Hoe het systeem precies werkt, weten we niet, maar de overheid legt het andere deel van je studiegeld bij. Maar als dat zo geregeld is, waarom kan het studiegeld dan toch hoger uitvallen?

Ten eerste zijn er bepaalde richtingen waar je speciaal materiaal voor moet aankopen. Dit zijn de tools die je tijdens je hele opleiding zult moeten gebruiken. Bovendien heb je deze tools meestal ook nodig voor de verplichte onderdelen, dus je kunt er niet zomaar onderuit.

Daarnaast zijn er ook heel wat richtingen waarbij je extra verplaatsingen zult moeten maken. Moet je een practicum gaan uitvoeren in het buitenland? Of komt er een veldstage bij kijken? Dan brengt dat ook extra kosten met zich mee.

Ten derde bestaan er ook (semi-)private scholen, die topopleidingen aanbieden, maar waarbij het prijskaartje toch wel wat hoger ligt. Zo’n opleiding kost in België al snel tussen de 15.000 en de 20.000 euro, maar wil je naar het buitenland, dan betaal je zelfs makkelijk het dubbele. Om dan nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten voor je verblijf en dergelijke.

Hoe kan je jouw studies financieren?

Wat de meeste jongeren doen, is aankloppen bij hun ouders. Zij betalen het studiegeld voor hen, zodat ze hun talenten kunnen ontplooien en later een mooie job kunnen vinden. Helaas is dat niet in elke situatie zo. Sommige ouders kunnen nu eenmaal niet zomaar een hoger bedrag ophoesten, of vinden dat je er zelf ook iets voor moet doen.

Afhankelijk van jouw spaarboekje, kan je het geld zelf ophoesten of zal je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. Aangezien de meeste studenten nog niet zoveel verwezenlijkt hebben, zal de tweede mogelijkheid waarschijnlijker zijn dan de eerste.

Vaak wordt er gesproken over een studielening. Die kan je afsluiten bij de bank, maar let op: de voorwaarden voor zo’n lening zijn meestal niet zozeer gunstig. Dat komt doordat de bank een vrij groot risico moet nemen om jou geld te lenen voor het volgen van een opleiding. 

Vaak is het beter om in jouw familie eens te luisteren of niemand jou het geld kan lenen, al dan niet tegen een vergoeding. Niet iedereen zal daarvoor open staan, maar als je iemand kunt vinden, zal dat alvast veel voordeliger zijn.

Ook bestaan er heel wat beurzen en scholarships waar je een beroep op kunt proberen te doen. Het is zeker de moeite om dat even te bestuderen.

Veel succes met je zoektocht!


Laatste artikels over Algemene tips

Welke zaken binnen je bedrijf kan je het beste uitbesteden?

13 juli 2022

Als je graag verder wilt groeien met je bedrijf, dan is het uitbesteden van taken vaak onvermijdelijk.
Lees meer


Geld verdienen met antiek en vintage

26 juni 2022

Wie de design- en meubelwereld volgt, weet het al lang: er valt goed geld te verdienen met antiek en vintage.
Lees meer


Kosten besparen door het juiste waterverbruik te hanteren

30 mei 2022

Met de huidige energie en gasprijzen zijn de de vaste lasten voor veel huishoudens met een aanzienlijk bedrag gestegen. Hierdoor blijft er minder geld over voor andere uitgaven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken