Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

Hoe zelfstandigen & kmo's hun administratie kunnen verbeteren

01 augustus 2022 - door Redactie

Een overzichtelijke administratie, het blijft vaak een beetje een struikelblok bij vele zelfstandigen.

Veel ondernemers zien het als een saai werkje dat ze liever links laten liggen tot het effectief in orde moet zijn. Wij geven je enkele tips waardoor je administratie overzichtelijk wordt en geen vervelende job hoeft te zijn, als je het juist aanpakt.

Waarom is het zo belangrijk?

Een goede administratie is om vele redenen aan te raden. Zo is één van de voornaamste redenen dat je een gestructureerd zicht hebt op de cijfers van je onderneming. Zo kan je vlot je in- en uitgaven bekijken, wat je een beter zicht geeft over de staat van je bedrijf. Op deze manier kan je ook betere beslissingen maken over de toekomst ervan. Een goede administratie hebben is ook van belang voor als de fiscus langskomt. Zo zal de fiscus binnenkort tot 4 jaar terug mogen gaan in je boekhouding in plaats van 3. Een goede administratie is dus nog nooit zo belangrijk geweest.

Uit wat bestaat de administratie?

Vooraleer je te weten komt hoe je je administratie kan verbeteren, is het misschien geen slecht idee om nog eens samen te vatten wat allemaal onder de ‘administratie’ valt. Zo heb je de boekhoudkundige administratie. Deze houdt het financiële aspect van de zaak in. Denk aan facturen van leveranciers, al je inkomsten en uitgaven, afschrijvingstabellen. Kortom, alles omtrent de financiën in je onderneming. Verder heb je ook de loonadministratie. Dat gaat over de arbeidsovereenkomsten, tankkaarten, Dimona aangiftes, … Tot slot heb je zoiets als de algemene administratie. Dit zijn afspraken die je gemaakt hebt met klanten, meetings met leveranciers, videocalls met werknemers en nog veel meer. Zo zie je dat de administratie wel een heleboel inhoudt.

Begin met structuur

Begin op tijd. Eens je tijdig bent begonnen is het slechts een kwestie van structuur om steeds mee te zijn met je administratie. Plan daarom vaste momenten in je agenda waar je je eventjes bezighoudt met het sorteren van facturen en dergelijke. Je gaat meteen merken dat slechts 2u per week bezig zijn met je administratie je al een hele hoop verder helpt. 

Werk digitaal

In de dag van vandaag is het niet meer dan logisch om alles bereikbaar te hebben via je computer. Soms gebeurt het nog dat bijvoorbeeld je leveranciers hun facturen opsturen per post. Dit zorgt enkel voor meer papierwerk, terwijl je dit wil vermijden. Vraag dus steeds of ze de factuur digitaal doorsturen. Heb je toch nog nood aan wat administratieve hulp? Daar zijn ook oplossingen voor.

Hulp van experten

Indien je het toch niet ziet zitten om zelf je administratie te doen, omdat je het te druk hebt of omdat je het gewoonweg niet graag doet, dan kan je altijd hulp inschakelen van professionals. Zo kan je een administratiekantoor contacteren om jouw volledige administratie rond facturatie en algemene ondersteuning te outsourcen. Zij ontfermen zich over alles van aankoopbeheer tot de opvolging van de documentenstroom tot de algemene boekhouding en nog veel meer.

Met deze hulp kan je er steeds zeker van zijn dat alles perfect geregeld is. Laat die fiscus maar komen!


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken