Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

12 januari 2017

De aandelenbelegger boekte in 2016 een mooi rendement. Maar ondanks de ultralage rente op de spaarboekjes blijven de meeste Belgen gewoon sparen. In 2016 kwam er weer ruim 2,5 miljard euro bij op de spaarrekeningen.

De Belg blijft erg risicoschuw en blijft zijn geld op een spaarrekening zetten. Dit ondanks de lage rente die bij heel wat banken al op het wettelijk minimum staat van 0,11 procent. De aangeboden rente ligt lager dan de inflatie en per saldo verarmen de spaarders dus.

Spaarders zijn wel op zoek naar een hoger rendement, maar blijven wel erg voorzichtig. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beleggingsfondsen, maar er wordt vooral gekozen voor producten die een kapitaalbescherming bieden. En dit terwijl de aandelen op de beurs van Brussel een sterk jaar achter de rug hebben.

Gemiddeld gezien kwam het rendement van een Brussels aandeel uit op 12,8 procent. De belegger die dus zelf een goed gediversifieerde portefeuille heeft samengesteld met verschillende aandelen kijkt tevreden terug op 2016. Zo heeft koekjesfabrikant Lotus Bakeries er opnieuw een sterk jaar op zitten: de koers steeg met meer dan 40%. Barco en Melexis wonnen ongeveer 30%. Anderzijds waren er natuurlijk ook verliezers. Zo verloor het technologiebedrijf Option ruim 50% en speelde Agfa-Gevaert zo'n 30% kwijt. In een goed samengestelde portefeuille met vooral sterke bedrijven hadden deze verliezen slechts een beperkte impact. 

De belegger die zelf zijn portefeuille wil beheren kan best eerst de prijzen van brokers vergelijken. Transactiekosten vreten immers aan het rendement.


Laatste artikels over Beleggen

Saxo Bank neemt BinckBank over

02 januari 2019

Het Deense Saxo Bank heeft BinckBank overgenomen voor 424 miljoen euro. Voor Belgische klanten van de bank verandert er niets. Op termijn mag de klant door de krachtenbundeling wel rekenen op extra diensten.
Lees meer


Ageas versterkt zich in India

15 november 2018

De Belgische verzekeraar Ageas koopt 40% van de aandelen van het Indiase RSGI en betaalt daar 186 miljoen euro voor. Ageas versterkt zich zo in de sterk groeiende verzekeringsmarkt van India.
Lees meer


Steeds meer fraude met cryptomunten

01 november 2018

De FSMA heeft afgelopen week opnieuw gewaarschuwd voor de toenemende fraude met cryptomunten. Beleggers worden op allerlei manieren opgelicht.
Lees meer


Mobiele bank- en beleggingsapps steeds populairder

27 augustus 2018

Bankieren via de smartphone kent een steile opmars in België. Enkele jaren geleden gebruikten minder dan 40% van de smartphonebezitters een bankapp, ondertussen is dat percentage al gestegen tot meer dan 65%.
Lees meer


Derde van jonge Belgische beleggers ziet bitcoin wel zitten

19 juni 2018

Uit een onderzoek van ING blijkt dat heel wat Belgische beleggers de bitcoin niet kennen of niet zien zitten als beleggingsinstrument. Alleen de jongere beleggers overwegen een investering wel.
Lees meer