Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

Beleggers hebben succesjaar achter de rug

12 januari 2017

De aandelenbelegger boekte in 2016 een mooi rendement. Maar ondanks de ultralage rente op de spaarboekjes blijven de meeste Belgen gewoon sparen. In 2016 kwam er weer ruim 2,5 miljard euro bij op de spaarrekeningen.

De Belg blijft erg risicoschuw en blijft zijn geld op een spaarrekening zetten. Dit ondanks de lage rente die bij heel wat banken al op het wettelijk minimum staat van 0,11 procent. De aangeboden rente ligt lager dan de inflatie en per saldo verarmen de spaarders dus.

Spaarders zijn wel op zoek naar een hoger rendement, maar blijven wel erg voorzichtig. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beleggingsfondsen, maar er wordt vooral gekozen voor producten die een kapitaalbescherming bieden. En dit terwijl de aandelen op de beurs van Brussel een sterk jaar achter de rug hebben.

Gemiddeld gezien kwam het rendement van een Brussels aandeel uit op 12,8 procent. De belegger die dus zelf een goed gediversifieerde portefeuille heeft samengesteld met verschillende aandelen kijkt tevreden terug op 2016. Zo heeft koekjesfabrikant Lotus Bakeries er opnieuw een sterk jaar op zitten: de koers steeg met meer dan 40%. Barco en Melexis wonnen ongeveer 30%. Anderzijds waren er natuurlijk ook verliezers. Zo verloor het technologiebedrijf Option ruim 50% en speelde Agfa-Gevaert zo'n 30% kwijt. In een goed samengestelde portefeuille met vooral sterke bedrijven hadden deze verliezen slechts een beperkte impact. 

De belegger die zelf zijn portefeuille wil beheren kan best eerst de prijzen van brokers vergelijken. Transactiekosten vreten immers aan het rendement.


Laatste artikels over Beleggen

Hoe duurzaam beleggen?

18 mei 2019

Door de aandacht voor de klimaatverandering denken beleggers ook steeds meer na over de projecten die ze financieren met hun geld. Febelfin heeft daarom een nieuw label bedacht.
Lees meer


Aedifica rondt nieuwe kapitaalverhoging af

03 mei 2019

Aedifica haalde met de vingers in de neus ruim 418 miljoen euro op. Er was een enorm grote interesse bij grote professionele beleggers.
Lees meer


Tips om beter te beleggen

26 maart 2019

Particuliere beleggers presteren doorgaans erg slecht op de beurs. Jan Longeval heeft nu een boek gepubliceerd om beleggers te helpen om veelgemaakte fouten te vermijden.
Lees meer


Bitcoinoplichters lokken beleggers in de val

15 maart 2019

Fraudeurs blijven er in slagen om nietsvermoedende Belgische beleggers op te lichten met investeringen in bitcoin of andere cryptomunten.
Lees meer


Saxo Bank neemt BinckBank over

02 januari 2019

Het Deense Saxo Bank heeft BinckBank overgenomen voor 424 miljoen euro. Voor Belgische klanten van de bank verandert er niets. Op termijn mag de klant door de krachtenbundeling wel rekenen op extra diensten.
Lees meer