Je bent hier: Home > Nieuws > Vastgoed blijft een gesloten wereld

Vastgoed blijft een gesloten wereld

Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022 - door Laurens

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.

Online kan je heel veel informatie vinden over investeren in aandelen, beleggen in goud, of zelfs over bitcoin kopen in België. Mooie stappenplannen omtrent investeren in vastgoed zijn echter veel moeilijker te vinden. In dit artikel zoomen we hier even op in. Hoe komt het dat deze wereld zo gesloten is? En kan daar dan ook iets aan worden gedaan?

Wat je wel al wist

Iedereen begrijpt wel het principe van een huis kopen, maar dan is het meestal om erin te gaan wonen. In dat geval moet je jouw vastgoed echter niet in de eerste plaats zien als een investering, maar wel als een kost. De enige waarde die je kunt creëren, is de eventuele meerwaarde na verloop van tijd. Tussendoor moet je het huis echter wel onderhouden, zonder dat er een blijvende cash-inflow aanwezig is.

Ook is het voor de meeste mensen wel duidelijk dat je vastgoed kunt aankopen om het nadien te verhuren. In dat geval krijg je op vaste termijnen betaald en is er dus wel sprake van een continue cash-inflow. Dat geld kan je gebruiken om een eventuele hypotheek af te lossen en om daarnaast ook het huis zelf te onderhouden. Alles natuurlijk uit de veronderstelling dat je de woning ook effectief verhuurt krijgt.

Wat men er jammer genoeg nooit heeft bij verteld

Het is niet omdat het in het bovenstaande voorbeeld erg eenvoudig lijkt, dat het in het echt ook zo gaat. Zoals je ziet heb ik zelf ook al een veronderstelling moeten maken in de situatieschets. Je moet de woning verhuurd krijgen. Dat is echter niet het enige waar je rekening mee moet houden. 

Wie een investeringspand wil kopen, zal ook rekening moeten houden met zaken als de initiële eigen inbreng, kredietwaardigheid enzovoort… Vastgoed kopen is niet iets wat je zomaar doet. Daarenboven hebben we het ook nog niet gehad over mogelijke onverwachte kosten. Stel je bijvoorbeeld voor dat het huis nog niet helemaal bewoonbaar blijkt, of dat je eerst een dringende renovatie moet uitvoeren om aan de energienormen te voldoen. 

Voor iedereen verschillend

Waarom is de vastgoedwereld dan zo gesloten? Een echt antwoord hebben we niet, maar we hebben er wel ons eigen idee over. Wij denken dat het komt omdat een investering in vastgoed iets heel persoonlijks is. Het is niet zomaar mogelijk om een groot stappenplan te ontwerpen, dat voor iedere investeerder werkt. 

Om te beginnen heeft iedereen andere voorkeuren. De ene koopt liever een appartement, terwijl de andere naar een woning of zelfs een bedrijfsgebouw op zoek gaat. Daarnaast is ook ieders budget verschillend. De ene heeft een hoge eigen inbreng en de ander kan misschien niet eens een lening aangaan. Al deze zaken maken de vastgoedwereld zeer persoonlijk. Daardoor lijkt deze wereld van buitenaf ook zeer gesloten, maar als je er verder naar gaat zoeken, dan kom je al een heel eind. Wat je ook kunt doen, is langsgaan bij echte specialisten. 


Laatste artikels over Vastgoed

Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt blijft standhouden

18 oktober 2022

Het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt blijft hoog en de prijzen blijven stijgen.
Lees meer


Investeren in studentenhuisvesting

22 augustus 2022

De laatste jaren wordt er vaak herhaald dat er een nijpend tekort is aan huisvesting voor studenten.
Lees meer


Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.