Je bent hier: Home > Nieuws > Investeren in studentenhuisvesting

Investeren in studentenhuisvesting

Investeren in studentenhuisvesting

22 augustus 2022 - door Laurens

De laatste jaren wordt er vaak herhaald dat er een nijpend tekort is aan huisvesting voor studenten.

Velen zijn op zoek naar een kot, maar eigenlijk zijn er gewoon niet genoeg voor iedereen. Is het dan een goed idee om zelf te gaan investeren in studentenhuisvesting? En nog belangrijker: op welke manieren kan je dat precies doen? In dit artikel geven we je onze kijk op de zaken. Let op, dit is geen beleggingsadvies maar enkel en alleen onze vrije mening.

Studentenhuisvesting is complexer dan je denkt

De wereld rondom studentenhuisvesting zit veel ingewikkelder in elkaar dan je zou denken. Zo zijn er heel wat regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Over de wettelijke eisen en plichten zullen we het in dit artikel niet hebben, maar weet gewoon wel dat ze er zijn. Op het moment dat je echt wil gaan investeren in studentenhuizen, kan je je maar beter laten bijstaan door mensen die echt ervaring hebben met dat soort zaken.

Een andere goede vraag die je je zult moeten stellen voor je investering, is hoe de algemene vastgoedmarkt zal evolueren. Er zijn namelijk vandaag enkele experts die voorspellen dat de vastgoedmarkt licht zal afkoelen, wat kan leiden tot een stagnatie, of wie weet zelfs een daling van de prijzen. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar je moet jezelf even afvragen wat jij denkt dat de vastgoedmarkt van studentenhuisvesting zal doen in de komende jaren. 

Hoe kan je investeren in studentenhuisvesting?

Wij zeggen niet dat jij erin moet gaan investeren, maar als je jouw eigen onderzoek hebt gedaan en het toch zou overwegen, dan zijn er wat ons betreft drie grote mogelijkheden met elk hun eigen voor- en nadelen.

Eigen projectontwikkeling

De optie met veruit het grootste risico, is de eigen projectontwikkeling. Deze optie zal dan ook niet voor veel mensen de beste keuze zijn. Hierbij ga je alles zelf voorzien, van A tot Z. Je gaat zelf op zoek naar een locatie en richt daar de studentenkamers in die je voor ogen had. Uiteraard is ook hier een strenge regelgeving rond waaraan je je zult moeten houden. Voor nieuwelingen is het vaak een doolhof waarin ze verdwalen. Mocht je er dus helemaal geen ervaring mee hebben, dan kan je misschien beter een van de andere opties bekijken. Het potentiële rendement bij deze investering ligt waarschijnlijk wel hoger, maar je hebt niets aan potentieel als het uiteindelijk faalt…

Koop een studentenkot

Heel wat projectontwikkelaars hebben zich de laatste jaren toegelegd op studentenhomes. Zij bouwen alles volgens de juiste voorschriften en jij hoeft het alleen maar te kopen. Bovendien zorgen ze er meestal voor dat ook de uitbating geregeld wordt door een firma met kennis van zaken.

Aandelen kopen

Een laatste methode, waarbij je meer kunt spreiden, is investeren in de aandelen van een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in studentenhuisvesting. Doe vooral veel onderzoek naar het bedrijf en het aandeel. Niet ieder bedrijf staat even sterk in zijn schoenen. 

Houd er bovendien rekening mee dat je met een investering steeds je geld kunt verliezen. Overweeg dus goed en maak geen overhaaste beslissingen.


Laatste artikels over Vastgoed

Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.
Lees meer


Belgische vastgoedmarkt blijft standhouden

18 oktober 2022

Het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt blijft hoog en de prijzen blijven stijgen.
Lees meer


Vastgoed blijft een gesloten wereld

05 augustus 2022

Hoewel veel mensen interesse hebben in vastgoed, blijft deze wereld toch zeer gesloten.
Lees meer


Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.