Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen in wijn is vaak oplichting

Beleggen in wijn is vaak oplichting

Beleggen in wijn is vaak oplichting

24 augustus 2022 - door Redactie

De FSMA waarschuwt op zijn website voor oplichtingspraktijken met beleggingen in wijn.

Door de lage rentevoeten op spaarrekeningen zijn mensen op zoek naar alternatieven om hun spaargeld te laten renderen. Denk daarbij aan beleggen in aandelen, het kopen van bitcoin in België of alternatieve investeringen zoals beleggen in wijn.

Iedereen kent wel de verhalen van zeldzame wijnen die een fortuin waard zijn. Via gerichte campagnes op sociale media proberen fraudeurs hier op in te spelen. Ze laten mensen klikken op advertenties waarin grote winsten beloofd worden. 

Wijnkelders

De oplichters stellen voor om voor jou zeldzame wijnflessen te kopen en te bewaren in hun wijnkelders. Het is namelijk belangrijk dat wijn in de juiste omgeving wordt bewaard die koel is en niet te vochtig. Zo blijft de kwaliteit van de wijn gegarandeerd en zullen er makkelijk kopers gevonden worden.

De malafide websites stellen investeerders voor dat ze op deze manier een mooie winst kunnen realiseren, waarbij de websites alles voor de investeerder zullen regelen. In de praktijk komt er echter weinig van in huis en zien de investeerders hun inleg nooit terug. Na een tijdje verdwijnen de websites ook en is het telefoonnummer of email adres van jouw contactpersoon afgesloten.

Loop niet in de val

Wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat doorgaans ook zo. Grote winsten zijn niet mogelijk zonder het nemen van grote risico's. Beleggen in wijn houdt een groot risico in en als je deze activiteit wil uitbesteden aan een derde partij loop je bovendien nog het risico van opgelicht te worden. Controleer daarom steeds de identiteit van de bedrijven achter de websites om fraude te voorkomen. Blokkeer de verkopers meteen wanneer ze opdringerig worden en jou onder druk zetten om snel geld over te schrijven.


Laatste artikels over Beleggen

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

10 september 2022

Rond 15 september gaat Ethereum overstappen van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS). De crypto wereld houdt zijn adem vast.
Lees meer


FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

01 september 2022

VRT MAX pakte deze week uit met de nieuwe docureeks FIRE: vroeg op pensioen. De mogelijkheden van het beleggen worden echter veel te rooskleurig voorgesteld.
Lees meer


Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

25 augustus 2022

Heel vaak wordt er online verwezen naar het zogenaamde beleggingsplan. Ben jij nieuw in de financiële wereld en heb je nog geen idee wat een beleggingsplan precies is?
Lees meer


Geen interesse in beursgang cryptoplatform bit4you

23 augustus 2022

Het Belgische cryptoplatform bit4you slaagt er niet in om voldoende geld op te halen om een beursgang te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken