Je bent hier: Home > Nieuws > FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

01 september 2022 - door Redactie

VRT MAX pakte deze week uit met de nieuwe docureeks FIRE: vroeg op pensioen. De mogelijkheden van het beleggen worden echter veel te rooskleurig voorgesteld.

FIRE staat voor Financial Independence & Retire Early. De laatste jaren maakt de beweging veel opgang, grotendeels ook omdat influencers op sociale media veel praten over geld verdienen door te beleggen.

Klassiek gezien zal een FIRE aanhanger zijn uitgavenpatroon sterk onder controle houden en zoveel mogelijk geld besparen. Met het geld dat vrijkomt, kan er vervolgens belegd worden. Op die manier hopen jonge mensen snel een groot kapitaal te verzamelen, waardoor ze op termijn moeten kunnen leven van de inkomsten van hun beleggingen.

In de reeks op VRT zien we het voorbeeld van Stefan, een Belg die naar Bulgarije is uitgeweken omwille van de goedkope levensstijl en de lage belastingen. Op die manier kan hij maandelijks veel geld opzij zetten om te investeren. Er zijn dus veel opofferingen nodig om op deze manier FIRE te worden en voor mensen die kinderen hebben is dit helemaal niet vanzelfsprekend.

Snel rijk

Er komt echter vooral kritiek op de reeks omdat er enkele mensen getoond worden die pronken met hun rijkdom die ze naar eigen zeggen op een gemakkelijke manier bereikt hebben. Ze praten dan over gigantische winsten die ze gemaakt hebben met risicovolle investeringen in cryptocurrency of forex. Potentiële grote rendementen gaan echter steeds gepaard met hoge risico's en deze worden in de docureeks niet goed belicht.

Verder is er kritiek omdat de getoonde finfluencers vooral graag hun eigen dure cursussen aan de man willen brengen. Door op sociale media als Instagram te pronken met hun dure levensstijl, kunnen ze hun cursussen makkelijk verkopen aan een groot publiek. De vraag is dan ook of ze wel leven van hun beleggingsinkomsten of eerder afhankelijk zijn van de verkoop van hun prijzige opleidingen.

Dergelijke finfluencers vragen vaak honderden tot duizenden euro's voor informatie die veelal gratis op het internet te vinden is. In de docureeks wordt er bijvoorbeeld gepraat over geld verdienen met korte termijn handel op de beurs. Voor zo'n opleidingen worden al snel duizenden euro's gevraagd, terwijl een boek als Leren Traden gratis op het internet te vinden is.

De meeste traders maken verlies

Maar vergis je echter niet: cijfers van de brokers zelf tonen aan dat 8 tot 9 op de 10 traders geld verliezen. De kans dat je dus zelf succesvol zal worden door op korte termijn te speculeren is enorm klein. Je loopt dan ook een groot risico op het kwijtspelen van jouw volledige inleg.

De uitspraken van de mensen die in de docureeks FIRE aan het woord komen neem je dus best met een stevige korrel zout!


Laatste artikels over Beleggen

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

10 september 2022

Rond 15 september gaat Ethereum overstappen van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS). De crypto wereld houdt zijn adem vast.
Lees meer


Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

25 augustus 2022

Heel vaak wordt er online verwezen naar het zogenaamde beleggingsplan. Ben jij nieuw in de financiële wereld en heb je nog geen idee wat een beleggingsplan precies is?
Lees meer


Beleggen in wijn is vaak oplichting

24 augustus 2022

De FSMA waarschuwt op zijn website voor oplichtingspraktijken met beleggingen in wijn.
Lees meer


Geen interesse in beursgang cryptoplatform bit4you

23 augustus 2022

Het Belgische cryptoplatform bit4you slaagt er niet in om voldoende geld op te halen om een beursgang te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken