Je bent hier: Home > Nieuws > Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

04 september 2022 - door Laurens

De coronaperiode is nog maar net voorbij. Horecaondernemers dachten dat het ergste nu wel achter de rug was, maar is dat ook effectief het geval?

Ook vandaag de dag hebben ze heel wat structurele problemen die ze moeten trachten op te lossen. Wij zetten de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren even op een rijtje. Ben je benieuwd? Lees dan maar snel verder!

Personeel vinden is moeilijker dan het lijkt

Vroeger was geschikt personeel vinden voor een horecazaak al vrij lastig. Vandaag de dag is het zelfs al lastig om personeel te vinden, laat staan geschikt personeel. Hoe komt dat nou eigenlijk? Wat is er veranderd ten opzichte van enkele jaren geleden?

Ten eerste heeft de coronacrisis een zeer sterke rol gespeeld bij het ontstaan van dit probleem. Doordat overheden genoodzaakt waren om maatregelen te treffen, werden de restaurants voor een lange tijd gesloten. Concreet betekende dit natuurlijk dat heel wat personeel op straat kwam te staan. 

Niet alleen het vaste personeel kon niet meer werken, maar ook de weekendwerkers, zoals flexi’s konden er niet langer terecht. Allemaal waren zee genoodzaakt om op zoek te gaan naar een andere baan, of een andere bijverdienste. 

Velen onder hen zijn echter sinds de heropening ook niet meer teruggekeerd. Mogelijke redenen zijn dat ze meer zekerheid wensen, dat ze liever de regelmatige uren van hun niet-horeca beroep behouden, of andere extralegale voordelen die in de horecasector vaak niet voorkomen.

Als je even een uitzendbureau binnenloopt, of zelfs nog maar gewoon online tussen de vacatures kijkt, dan zie je meteen dat er massa’s jobs te vinden zijn in de horeca. Om meer mensen te vinden bieden ze zelfs al veel hogere lonen dan er vroeger werden betaald. Toch blijkt dat veel restaurants nog steeds geen personeel vinden, laat staan geschikt personeel.

Blijven ook de klanten binnenkort weg?

Een ander probleem is de aanhoudende hoge inflatie. Restaurants worden geconfronteerd met torenhoge prijzen voor zowel voeding, elektriciteit als voor personeel. Deze hoge kosten dwingen de horecaondernemers ertoe om ook de prijzen te verhogen.

Net nu de klanten zelf al geconfronteerd worden met een stijging van de vaste kosten, wordt ook uit eten gaan nog eens stevig duurder. Als gevolg wordt nu al gemerkt dat klanten vaker kiezen voor een kleine hap, dat ze het aperitief overslaan of dat ze gewoon minder vaak uit eten gaan.

De vraag is natuurlijk hoe dit in de toekomst verder zal evolueren. Moet je nog investeren in de horecasector? Dat is een goede vraag waar helaas geen eenduidig antwoord voor bestaat. Misschien zal de sector zichzelf wel redden, maar evengoed is het mogelijk dat er een drastische ingrijpende verandering nodig zal zijn. 

Hoe de inflatie verder zal evolueren, zal gegarandeerd een grote invloed hebben op verschillende sectoren en zo ook op de horecasector. We kunnen deze graadmeter dan ook maar beter van zeer nabij opvolgen.


Laatste artikels over Finance

Echt besparen? 5 praktische tips

03 oktober 2022

Wil je ook echt iets veranderen aan je uitgavenpatroon? Dan heb je geluk, want onze praktische tips zouden je moeten kunnen helpen.
Lees meer


Crowdfunding bit4you onsuccesvol afgelopen

30 september 2022

Bit4you probeerde via BeeBonds een half miljoen euro op te halen, maar ondanks een hoge rente was er weinig interesse.
Lees meer


Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

27 september 2022

Veel bedrijfsleiders zitten vandaag de dag met de handen in het haar.
Lees meer


Als een brood plots 3 euro kost

26 september 2022

De inflatie begint overal steeds sterker door te dringen...
Lees meer


Cash is King

20 september 2022

Het gezegde cash is King is je vast ooit wel al eens ter ore gekomen. Cash is King, ofwel cash is koning, wil zeggen dat geld waar je meteen aan kunt zeer belangrijk is voor je bedrijf.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken