Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

10 september 2022 - door Talitha

Rond 15 september gaat Ethereum overstappen van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS). De crypto wereld houdt zijn adem vast.

Maar wat houdt deze stap eigenlijk allemaal in? Dat leggen we hier op een overzichtelijke manier voor je uit.

Wat is de Merge?

Het PoS netwerk van Ethereum is in 2020 al ontwikkeld Deze wordt de Beacon Chain genoemd. Deze is echter nog niet echt in gebruik genomen als ‘main chain’. De crypto werkt nog steeds met het PoW chain dat gebaseerd is op het netwerk van Bitcoin. 

Deze twee chains komen binnenkort samen. Daarom wordt het de Merge genoemd. De bestaande blockchain wordt dus opgenomen in het nieuwe PoS netwerk. 

Wat is het verschil tussen PoS en PoW?

Elke transactie wordt in de blockchain opgeslagen. Op het moment zijn er Ethereum miners die zo snel mogelijk een cryptografische rekensom uitrekenen. Als je dit als eerste lukt, ontvang je een vergoeding. Deze cryptografische formules maken het mogelijk dat er een nieuw blokje aan de ketting komt. Het PoW systeem wordt daardoor gekenmerkt door felle concurrentie en er is veel rekenkracht nodig om de juiste oplossing te kunnen vinden. Hierdoor verbruikt PoW veel energie. 

In het PoS netwerk zijn er geen miners meer die strijden om als eerste een block te kunnen maken. Er wordt gewerkt met validators, die met een eenvoudige node nieuwe blocks mogen maken. Wel moeten ze hiervoor tenminste 32 ether inzetten. In een PoW netwerk moet de mijner investeren in machines en elektriciteit, in een PoS netwerk moet de validator investeren in coins en deze vastzetten of staken op zijn node. Hoe meer coins je inzet, hoe groter de kans dat je gekozen wordt om het nieuwe block te mogen maken. Ook hier zal je beloond worden voor je bijdrage aan de blockchain en krijg je nieuwe coins toegekend. 

Wat zijn de voordelen van PoS?

Volgens Ethereum zelf zal PoS het energieverbruik met 99,95% verminderen. Dit komt doordat niet elke miner meteen probeert de oplossing voor het nieuwe block te raden. Maar één validator zal aangewezen worden om een block te maken en de rest controleert of alles volgens de regels verloopt. 

Daarnaast zijn bij PoW de winnende miners meestal degenen die de duurste apparatuur hebben, wat voor een race zorgt om de nieuwste machines te kunnen kopen. Zo ontstaat er ook een grote afvalberg. Met PoS kan een node veel langer meegaan.  Voorstanders zeggen ook dat het systeem eerlijker is omdat iedereen een validator kan worden. In het geval van Ethereum moet je wel minstens 32 ETH staken, wat toch ook een grote drempel is (met een huidige waarde van ongeveer 50.000 dollar). 

Ook zullen transacties sneller verwerkt worden. Dit zal echter onopgemerkt gebeuren, aangezien het hier om 1 of 2 seconden gaat. Elke 12 seconden zal er een nieuw blok gecreëerd worden.

Zijn er nadelen?

Aanhangers van bitcoin vinden het Proof-of-Work model een unieke eigenschap, met een link met de echte wereld. Er zijn namelijk dure apparaten en veel elektriciteit nodig om bitcoin te mijnen. Het mijnen van nieuwe munten is dus moeilijk en op deze manier wordt bijvoorbeeld het mijnen van goud nagebootst, waardoor bitcoin waarde zou moeten krijgen. Proof-of-Stake is een volledig virtueel gegeven en dat zou deze munten minder waardevol maken.

Daarnaast is de kans groot dat het Ethereum netwerk minder gedecentraliseerd zal worden en meer vatbaar voor censuur.

Wat betekent de Merge voor de waarde van Ethereum?

Het is niet te voorspellen hoe de markt zal reageren op de Merge. Al 2 jaar wordt de Merge aangekondigd als een baanbrekende innovatie in de technologie van Ethereum. Als het vlekkeloos werkt, zou het kunnen zijn dat investeerders interesse gaan tonen. 

Toch is hier geen garantie voor. Net als altijd, blijft de markt afhankelijk van grotere trends. Wat er met Ethereum gaat gebeuren, zien we op 15 september

Lees hier meer over cryptocurrency kopen in België.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.