Je bent hier: Home > Nieuws > De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

De Ethereum Merge: Dit is wat het inhoudt

10 september 2022 - door Talitha

Rond 15 september gaat Ethereum overstappen van een Proof of Work (PoW) naar een Proof of Stake (PoS). De crypto wereld houdt zijn adem vast.

Maar wat houdt deze stap eigenlijk allemaal in? Dat leggen we hier op een overzichtelijke manier voor je uit.

Wat is de Merge?

Het PoS netwerk van Ethereum is in 2020 al ontwikkeld Deze wordt de Beacon Chain genoemd. Deze is echter nog niet echt in gebruik genomen als ‘main chain’. De crypto werkt nog steeds met het PoW chain dat gebaseerd is op het netwerk van Bitcoin. 

Deze twee chains komen binnenkort samen. Daarom wordt het de Merge genoemd. De bestaande blockchain wordt dus opgenomen in het nieuwe PoS netwerk. 

Wat is het verschil tussen PoS en PoW?

Elke transactie wordt in de blockchain opgeslagen. Op het moment zijn er Ethereum miners die zo snel mogelijk een cryptografische rekensom uitrekenen. Als je dit als eerste lukt, ontvang je een vergoeding. Deze cryptografische formules maken het mogelijk dat er een nieuw blokje aan de ketting komt. Het PoW systeem wordt daardoor gekenmerkt door felle concurrentie en er is veel rekenkracht nodig om de juiste oplossing te kunnen vinden. Hierdoor verbruikt PoW veel energie. 

In het PoS netwerk zijn er geen miners meer die strijden om als eerste een block te kunnen maken. Er wordt gewerkt met validators, die met een eenvoudige node nieuwe blocks mogen maken. Wel moeten ze hiervoor tenminste 32 ether inzetten. In een PoW netwerk moet de mijner investeren in machines en elektriciteit, in een PoS netwerk moet de validator investeren in coins en deze vastzetten of staken op zijn node. Hoe meer coins je inzet, hoe groter de kans dat je gekozen wordt om het nieuwe block te mogen maken. Ook hier wordt je beloond voor je bijdrage aan de blockchain en krijg je nieuwe coins toegekend. 

Wat zijn de voordelen van PoS?

Volgens Ethereum zelf zal PoS het energieverbruik met 99,95% verminderen. Dit komt doordat niet elke miner meteen probeert de oplossing voor het nieuwe block te raden. Maar één validator zal aangewezen worden om een block te maken en de rest controleert of alles volgens de regels verloopt. 

Daarnaast zijn bij PoW de winnende miners meestal degenen die de duurste apparatuur hebben, wat voor een race zorgt om de nieuwste machines te kunnen kopen. Zo ontstaat er ook een grote afvalberg. Met PoS kan een node veel langer meegaan.  Voorstanders zeggen ook dat het systeem eerlijker is omdat iedereen een validator kan worden. In het geval van Ethereum moet je wel minstens 32 ETH staken, wat toch ook een grote drempel is (met een huidige waarde van ongeveer 50.000 dollar). 

Ook zullen transacties sneller verwerkt worden. Dit zal echter onopgemerkt gebeuren, aangezien het hier om 1 of 2 seconden gaat. Elke 12 seconden zal er een nieuw blok gecreëerd worden. 

Wat betekent de Merge voor de waarde van Ethereum?

Het is niet te voorspellen hoe de markt zal reageren op de Merge. Al 2 jaar wordt de Merge aangekondigd als een baanbrekende innovatie in de technologie van Ethereum. Als het vlekkeloos werkt, zou het kunnen zijn dat investeerders interesse gaan tonen. 

Toch is hier geen garantie voor. Net als altijd, blijft de markt afhankelijk van grotere trends. Wat er met Ethereum gaat gebeuren, zien we op 15 september

Lees hier meer over cryptocurrency kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

FIRE reportage brengt onrealistische boodschap

01 september 2022

VRT MAX pakte deze week uit met de nieuwe docureeks FIRE: vroeg op pensioen. De mogelijkheden van het beleggen worden echter veel te rooskleurig voorgesteld.
Lees meer


Een beleggingsplan: wat is het en hoe maak je het?

25 augustus 2022

Heel vaak wordt er online verwezen naar het zogenaamde beleggingsplan. Ben jij nieuw in de financiële wereld en heb je nog geen idee wat een beleggingsplan precies is?
Lees meer


Beleggen in wijn is vaak oplichting

24 augustus 2022

De FSMA waarschuwt op zijn website voor oplichtingspraktijken met beleggingen in wijn.
Lees meer


Geen interesse in beursgang cryptoplatform bit4you

23 augustus 2022

Het Belgische cryptoplatform bit4you slaagt er niet in om voldoende geld op te halen om een beursgang te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken